nieuws

COV en China slaan handen ineen voor handel tijdens AVP-uitbraak

Algemeen

COV en China slaan handen ineen voor handel tijdens AVP-uitbraak

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en de Chinese Meat Association (CMA) werken samen om ervoor te zorgen dat een uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) de vleeshandel niet belemmert. De Nederlandse brancheorganisatie en de Chinese zusterorganisatie hebben afspraken gemaakt over hoe zij omgaan met de overheid in het geval van een AVP-uitbraak.

De COV en CMA ondertekenden een Memorandum of Understanding (MOU) om aan de overheid aan te geven dat sommige handelsbelemmeringen onnodig zijn. Een maatregel die wordt genoemd in de MOU is het inzetten op regionalisatie bij een eventuele AVP-uitbraak onder wilde varkens.

Geen onnodige handelsbelemmeringen

Jos Goebbels, voorzitter van de COV, vindt dat de afspraken nodig zijn: “China is buiten de Europese Unie onze grootste markt. We hebben China nodig voor onze duurzame productie én veilige afzet.”

Goebbels geeft aan dat het voor beide partijen essentieel is om te voorkomen dat een uitbraak van AVP leidt tot directe beperkingen in de handel in varkensvlees(producten). “Dat zou een catastrofe zijn.”

Het voorkomen van onnodige handelsbelemmeringen vraagt om een combinatieaanpak. “Aan de ene kant een regionalisering in de bestrijding, zodat veilige regio’s niet onnodig gedupeerd worden. Aan de andere kant is het zaak om onderscheid te maken tussen (professioneel) gehouden varkens en wilde zwijnen. We moeten gegarandeerd veilige producten kunnen blijven verhandelen en tegelijkertijd de bestrijding onder de wilde populatie ter hand nemen,” aldus Goebbels.

Europese krachtenbundeling

Duitsland, Frankrijk, Spanje en Denemarken hebben het memorandum ook ondertekend. Dit gebeurde in Beijing als afsluiting van een symposium over alle facetten van AVP. Dit wordt door Goebbels gezien als een signaal aan de Europese Commissie, de Chinese overheid en de lidstaten dat er maatwerk nodig is.

Reageer op dit artikel