nieuws

Verstegen start blockchainproject voor nootmuskaatboer

Algemeen

Verstegen start blockchainproject voor nootmuskaatboer

Verstegen wil door middel van blockchain inzichtelijk maken of nootmuskaatboeren een leefbaar inkomen ontvangen. In een app kunnen mensen het verschil zien tussen de prijs die ze op dit moment ontvangen en hoeveel de prijs moet zijn voor een leefbaar inkomen.

Verstegen wil met de blockchaintechnologietechnologie inzichtelijk maken waar de nootmuskaat vandaan komt en hoe de boeren daar betaald voor krijgen. Het doel van het blockchainproject is onder andere om de positie van de boer te verbeteren, het ondernemerschap te stimuleren en om zo te werken aan een toekomstbestendige keten.

Eventuele prijs verandering aan de boer

Verstegen werkt tijdens dit project samen met Fairfood. Samen gaan ze onderzoek doen naar de nootmuskaatboeren op de Indonesische Sangihe-eilanden. Op dit moment betaalt Verstegen een premium bovenop de gebruikelijke marktprijs voor nootmuskaat. Verstegen wil graag inzichtelijk maken of dit voor de boeren voldoende is om goed rond te kunnen komen.

Michel Driessen, CEO van Verstegen: “Als de uitkomsten van het onderzoek bekend zijn, willen wij indien nodig kijken waar we bij kunnen sturen om tot een leefbaar inkomen te komen. Daarbij moeten we rekening houden met het feit dat de boeren ook aan andere partijen leveren en dat de meeste boeren daarnaast andere inkomstenbronnen hebben, uit bijvoorbeeld de verkoop van kokos.”

Coop

Supermarktketen Coop, waarbij de nootmuskaat in de schappen komt te liggen, reageert lovend op het project. Harold Ploegstra, category manager bij Coop: “We zijn heel enthousiast over dit project. Consumenten vragen in toenemende mate om transparantie en het eerlijke verhaal. Dit vooruitstrevende project van Verstegen biedt precies dat en past goed binnen onze eigen duurzaamheidsambities.”

De beta versie van de web applicatie is inmiddels in de lucht.

Reageer op dit artikel