nieuws

Suiker Unie wil fabriek volledig op zonne-energie laten draaien

Algemeen

Suiker Unie wil fabriek volledig op zonne-energie laten draaien

Paul Mesters, ceo van Suiker Unie, maakte bij de start van het nieuwe jaar bekend dat het bedrijf de specialiteitenfabriek in Puttershoek volledig op zonne-energie wil laten draaien. Eerder halveerde het bedrijf zijn CO2 uitstoot. Ze willen nu een volgende groene stap zetten.

“Dit jaar willen we het onderzoek afronden naar een ZonneWeide van 14 hectare zodat straks de poedersuikers voor onder andere oliebollen en pannenkoeken circulair worden geproduceerd. Netto worden we dan voor deze locatie energieleverancier,” aldus Mesters.

Duurzaamste van Europa          

De ZonneWeide, die vanaf 2020 de fabriek moet voorzien van zonne-energie, is niet het eerste idee in het scala van vergroenings maatregelen bij Suiker Unie. Het streven van de suikerproducent is om de meest duurzame suikerproducent te worden van Europa. Hier is de ZonneWeide een van de vele stappen in.

Suiker Unie werkt bijvoorbeeld ook met de suikerbiet, volgens hen een van de duurzaamste gewassen die er is. Ook richt het bedrijf zich verder op de start-up Green Protein B.V. die recent is overgenomen. Verder is het bezig met het terugdringen van fossiele brandstof. Mester geeft aan dat hij suiker in de toekomst ziet als een alternatief voor fossiele producten.

Circulair

Suiker Unie richt zich ook op circulair produceren. Zo worden de geteelde bieten in eigen water gewassen en wordt dat water weer gebruikt om de kassen te voorzien. Ook worden de bieten tot het laatste stukje verwerkt voor bijvoorbeeld medicijnen, bioplastics of voeding. Zand en klei wat los komt bij het rooien wordt hergebruikt voor de aanleg van wegen.

Reageer op dit artikel