nieuws

NVWA en Marktplaats slaan handen ineen

Algemeen

NVWA en Marktplaats slaan handen ineen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Marktplaats gaan samenwerken om handel in illegale producten aan te pakken. De partijen ondertekenen een contract waarin afspraken staan die helpen om advertenties met verboden waar te weren van het internet.

De samenwerking gaat van start op 1 maart 2019. Het concept is afgelopen jaar al getest door de NVWA onder de naam ‘Notice and Take Down procedure’. Deze procedure had betrekking op een aantal gewasbeschermingsmiddelen en invasieve exoten. In ongeveer twee maanden zijn er rond de 120 advertenties met producten uit deze categorie verwijderd. Afgelopen zomer werd de pilot uitgebreid voor de NVWA ‘domeinen’ BED (Bijzondere Eet- en Drinkwaren zoals voedingssupplementen en afslankmiddelen), productveiligheid, e-sigaretten en e-liquids.

 

Wees alert

Internethandel wordt steeds groter. Markplaats wordt dagelijks bijvoorbeeld 2.1 miljoen keer bezocht en er worden 350.000 nieuwe advertenties geplaatst op een dag. De NVWA roept consumenten dan ook op extra alert te zijn op de advertenties, helemaal als het webshops buiten de EU betreft. De kans is namelijk aanwezig dat daar producten worden aangeboden die niet aan de veiligheidsstandaarden voldoen die gelden binnen de Europese Unie. 

Reageer op dit artikel