nieuws

Europese Agri-foodbedrijven pleiten voor een Brexit deal

Algemeen

Europese Agri-foodbedrijven pleiten voor een Brexit deal

Op 15 januari vindt de stemming van het Britse Lagerhuis plaats over de Brexit-deal van de Britse premier Theresa May. De Europese Agrovoedingsketen wijst op de economische gevolgen van een no-deal voor boeren, fabrikanten en handelaren in voedingsmiddelen en dranken in de Europese Unie en in het Verenigd Koninkrijk.

Wanneer het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat zonder deal, zal dit onvermijdelijk leiden tot een verstoring van de handel en een verlies voor de gehele agrovoedingsketen, aldus FoodDrinkEurope. Onder andere procedures, inspecties en invoertarieven aan de grens zullen zorgen voor hogere kosten voor zowel importeurs als exporteurs.

In 2017 bedroeg de EU27-export naar het Verenigd Koninkrijk 41 miljard euro, de export bedroeg 17 miljard euro. De handel bezorgt banen voor 44 miljoen mensen in de EU28. Zowel de agri-foodbedrijven in de EU27 als die in het Verenigd Koninkrijk en de bevoegde autoriteiten zullen voldoende tijd nodig hebben om zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden die door de Brexit ontstaan. FoodDrinkEurope pleit dan ook voor een overgangsperiode, zodat zowel de exploitanten als de autoriteiten zich voor kunnen bereiden. Het is daarbij van belang dat het Verenigd Koninkrijk zich tijdens deze periode blijft houden aan de bestaande EU-voorschriften voor voedselproductie en daarnaast de bestaande verplichtingen nakomt.

Reageer op dit artikel