nieuws

Circulaire economie nog geen ingeburgerd begrip in Nederland

Algemeen

Circulaire economie nog geen ingeburgerd begrip in Nederland

Ondanks dat circulaire economie een veel voorkomend begrip is op het moment, heeft maar liefst 75 procent van de Nederlanders er nog nooit van gehoord. Sterker nog maar negen procent geeft aan het begrip echt te kennen, blijkt uit onderzoek van PanelWIzard in opdracht van ABN Amro.

De resultaten zijn opmerkelijk aangezien zeven van de tien Nederlanders wel aangaf dat het uitputten van grondstoffen een probleem is. Na uitleg verwacht de helft wel dat het binnen een vijf jaar een bijdrage aan circulaire economie zal leveren bijvoorbeeld door minder producten te kopen.

 

As-a-service-verdienmodel

ABN Amro verwacht dat de komende jaren er meer initiatieven gaan ontstaan waarbij consumenten gaan betalen voor het gebruik van een product. Bijvoorbeeld aan de hand van een abonnement (as-a-service-verdienmodel). Fabrikanten blijven dan eigenaar van een product en zorgt ervoor dat de reststoffen na gebruik weer worden hergebruikt. 

Bijna de helft van de Nederlanders verwacht dat dit model bijdraagt aan een duurzame wereld. Ook denkt een kwart goedkoper uit te zijn.

 

Geen eigen auto

Consumenten zien meer voordelen in het model. Vooral genoemd is dat zij niet voor de aanschaf van producten hoeven te betalen en deze voortdurend worden onderhouden, gevolgd door de positieve effecten voor het milieu. Vooral auto’s en wasmachines zijn producten waarvan de consument verwacht ze binnen vijf jaar in bruikleen te hebben.

Sander van Wijk, directeur Sector Research van ABN Amro: “Wie altijd gewend is om spullen te kopen, heeft een denkomslag nodig om vaste patronen te doorbreken. Consumentengedrag verandert alleen als mensen hiervan zelf een duidelijk voordeel ervaren.”

 

Op 9 april is er tijdens het Food Future Event ook volop aandacht voor circulaire economie. Naast dit onderwerp wordt er onder andere ook stil gestaan bij de eiwittransitie en de energietransitie om zo de CO2-uitsoot terug te dringen.

Reageer op dit artikel