nieuws

Trending in food 2019: Kwaliteit staat voorop

Algemeen

Trending in food 2019: Kwaliteit staat voorop

Tomaso Della Vedova, Endress+Hauser: ‘Meetinstrumentatie bewaakt ons voedsel’. Endress+Hauser ziet dat voedselproducenten zich graag focussen op het primaire proces. “Maar om de hoogste kwaliteit te leveren zijn ook andere zaken belangrijk, zoals het ontwerp van de installatie, het onderhoud en de kalibratie van meetinstrumentatie”, zegt Tomaso Della Vedova. “Daarom is het goed om dat over te laten aan externe experts.”

Endress+Hauser ziet verschillende trends in de markt. In de eerste plaats: de toenemende focus op voedselkwaliteit. “Je ziet dit bijvoorbeeld terug in de hygiëne-eisen die worden gesteld”, zegt Tomaso Della Vedova, industrymanager Food & Beverage bij Endress+Hauser. “We hebben een team van subjectmatter-experts die klanten helpen bij het ontwerp van installaties die aan de internationale hygiëne-eisen voldoen. Zij zien de eisen steeds strenger worden. We verwachten dat de gestelde eisen de komende jaren op een gelijk niveau uitkomen als bij de farmacie.”

Duurzaamheid

Della Vedova ziet bovendien ‘lekker eten’ als belangrijke trend: “Textuur, smaak, kleur en geur prikkelen onze zintuigen. Er zijn enorm veel componenten die invloed hebben op deze waarnemingen. Daardoor komt er meer vraag naar procesanalyses. We hebben de afgelopen jaren vier bedrijven overgenomen die gespecialiseerd zijn in procesanalytische technologieën. Zo zijn we nóg beter in staat om meer en betere instrumenten te ontwikkelen voor in- en offline metingen.” Naast voedselkwaliteit ziet Endress+Hauser een trend naar meer duurzaamheid. “We ondersteunen onze klanten al jaren bij metingen voor applicaties waarmee energie wordt bespaard”, zegt Della Vedova. “We zien nu dat er een focus komt op het verbeteren van de werkprocessen op het gebied van onderhoud, energie en voorraadbeheer. Onze Heartbeat Technology is daar een voorbeeld van. Instrumenten met deze technologie geven gestandaardiseerde diagnosemeldingen met duidelijke instructies. Dit maakt een efficiënter en statusgericht onderhoud mogelijk. Dit voorkomt ongeplande stilstand van lijnen, productverlies en in sommige gevallen zelfs het terugroepen van producten.”

Industrial Internet of Things

De derde trend die Della Vedova aanstipt, is digitalisering. “We hebben een productportfolio, applicatiekennis en een technologische visie die klaar is voor het Industrial Internet of Things (IIoT). We streven ernaar om samen met onze klanten en technologiepartners in te spelen op deze nieuwe ‘value chain’ van mogelijkheden. De People for Process Automation helpen de operators van de fabriek om proces- en instrumentgegevens te gebruiken om de beschikbaarheid, betrouwbaarheid en efficiëntie van het systeem te verhogen. Als meetinstrumentdeskundigen bewaken en beveiligen we bovendien de sensoren die de bron van deze data zijn.” Als laatste trend noemt Della Vedova transparantie en traceerbaarheid. “Goede informatie voor de consument bereik je alleen als je in staat bent om nauwkeurige metingen uit te voeren. Daarom is de kalibratie van meetinstrumenten zo belangrijk. Onze kalibratieservices voldoen aan de vereisten van de ISO 17025-accreditatie. De nieuwe iTHERM TrustSens is zelfs in staat om zichzelf te kalibreren. Hiermee wordt bovendien het risico op producten die buiten de specificaties vallen tot een minimum beperkt.”

www.nl.endress.com

NB. Trending in Food maakt deel uit van de laatste VMT van dit jaar. De serie bestaat uit gesponsorde interviews met partijen in de voedingsmiddelenindustrie over de huidige trends in de markt.

Reageer op dit artikel