nieuws

Trending in food 2019: Bruggen bouwen

Algemeen

Trending in food 2019: Bruggen bouwen

Bert Frowijn, Bilfinger Tebodin: ‘Step changes komen vaak van innovatieve startups’. Bilfinger Tebodin ziet de ontwikkeling van de circulaire economie en van biobased producten als belangrijke trends. “Een goede samenwerking tussen bedrijven is cruciaal om de ideeën die bij de startups worden ontwikkeld ook daadwerkelijk te laten slagen”, zegt Bert Frowijn. Daarnaast ziet hij dat olie-, gas- en chemiebedrijven vooroplopen in het digitaliseren van de engineering en de maintenance. “Voedingsmiddelenbedrijven kunnen hier hun voordeel uit halen.”

Bilfinger Tebodin voorziet dat er in 2019 meer initiatieven naar de markt komen op het gebied van de circulaire economie en biobased producten. “Het zijn vaak innovatieve startups die met nieuwe kennis en goede ideeën komen”, zegt Bert Frowijn, commercieel directeur bij Bilfinger Tebodin. “Zij komen uit andere markten en denken vanuit een andere cultuur. Maar waar ze vaak moeite mee hebben, is het doorontwikkelen en het opschalen van de ideeën. Daarom hebben wij begin dit jaar het Circular Startup Platform opgericht om startups te ondersteunen met onze kennis over het opschalen van processen. Hiermee vervullen we bovendien een brugfunctie tussen diverse betrokken partijen, bijvoorbeeld door het bepalen van de investeringskosten, het verzorgen van de vergunningen of het managen van het hele project. Hierdoor worden de risico’s voor een multinational inzichtelijker en dus kleiner.”

Waardevolle grondstoffen

Een voorbeeld van zo’n project is de samenwerking tussen Alucha en Essity. “Alucha had op pilotschaal al een bewezen technologie voor het behandelen van afvalpapierslib”, vertelt Frowijn. “Deze technologie was interessant voor Essity, een grote fabrikant van tissues. Met onze kennis van het opschalen naar industriële omvang weten we de toepassing van deze nieuw ontwikkelde technologie samen met beide bedrijven tot een succes te maken. De zogenaamde ‘paper sludge’, die ontstaat bij het maken van tissues, zal worden omgezet in mineralen en pyrolyse-olie. Dit zijn beide waardevolle grondstoffen.”

Digitaliseren

Een andere belangrijke trend is de digitalisering van de engineering, het bouwen en de maintenance. “Het is verrassend eenvoudig om een hele fabriek goed digitaal in beeld te brengen”, zegt Frowijn. “Denk hierbij aan een 3D-scan van de bestaande fabriek, waarin de engineering multidisciplinair wordt geïntegreerd. Maar nog interessanter is het gebruik van deze data voor procesoptimalisatie en maintenance. Door ‘deep machine learning’ toe te passen en door dataspecialisten hiermee te laten werken, komen onze klanten tot nieuwe inzichten voor het efficiënter inrichten van hun bedrijfs- en productieprocessen. In de praktijk zien we vaak dat wij de mogelijkheden aanreiken en dat dit klanten al snel op ideeën brengt voor efficiënte toepassingen. Hoe handig is het bijvoorbeeld dat een monteur via Bilfinger Smart Glasses handboeken kan raadplegen? Of hoe prettig is het als je op de werkvloer een YouTube-filmpje kunt kijken met de schoonmaakinstructie van een machine? Olie-, gas- en chemiebedrijven lopen voorop in de digitaliseringsslag. Dus waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden? Voedingsmiddelenbedrijven kunnen gebruik maken van die kennis om snel een grote stap vooruit te zetten.”

www.tebodin.bilfinger.com

NB. Trending in Food maakt deel uit van de laatste VMT van dit jaar. De serie bestaat uit gesponsorde interviews met partijen in de voedingsmiddelenindustrie over de huidige trends in de markt.

Reageer op dit artikel