nieuws

Roerige tijden bij Aviko: topman vertrekt, samenwerkingsverband China stopt

Algemeen

Roerige tijden bij Aviko: topman vertrekt, samenwerkingsverband China stopt

Veel nieuws rondom aardappelverwerker Aviko. Gisteren werd bekend gemaakt dat topman Piet Hein Merckens vertrekt bij het bedrijf dat onderdeel uitmaakt van Cosun. In november stopte het bedrijf al met een joint venture in China en sloot het een fabriek in Zuid-Duitsland.

De fabriek in Duitsland wordt gesloten vanwege verliesgevende activiteiten en in China hadden de partijen een verschil van inzicht over het groeiproces dat de joint venture doormaakte.

Vertrek Piet Hein Merckens

Cosun stelde Piet Hein Merckens in 2014 aan als ceo bij Aviko. Hij werd aangesteld om de groeiplannen van het bedrijf te verwezenlijken.

Merckens vertrekt vanwege een meningsverschil over de strategie van Aviko. Hoewel zijn contract nog doorloopt tot 1 januari 2019 maakt hij per direct plaats voor Ton Christiaanse.

Christiaanse wordt benoemd tot interim ceo. Met deze taak zal hij lid orden van de concerndirectie van Cosun en per direct starten met een introductieprogramma binnen Aviko.

Sluiten Zuid-Duitse fabriek

In 2014 kocht Aviko een belang van 60 procent in het Duitse Oberdolling. Het bedrijf dat lokale aardappelspecialiteiten produceert, draaide destijds een omzet van 35 miljoen euro. Twee jaar geleden nam Aviko het bedrijf volledig over, maar dat moet nu zijn deuren sluiten.

De activiteiten van Oberdolling zijn verliesgevend en er is geen zicht op verbetering. “Het is een rigoureuze beslissing maar het kan niet anders” aldus Albert Markusse, ceo van Cosun. De verwachting is dat het bedrijf voor het einde van het jaar wordt gesloten.

Beëindigen joint venture in China

Aviko en Snow Valley Agriculture hebben hun samenwerking beëindigd die zij hadden in China. De partijen verschillen te veel van mening over de groeistrategie die de joint venture volgt. Ze zien hierin te weinig basis voor een succesvolle samenwerking in de toekomst.

Snow Valley Agriculture neemt 51 procent van het aandelenpakket van Aviko over. Voor de ontbinding van de joint venture is toestemming nodig van de Chinese autoriteiten. Deze wordt aan het einde van dit jaar verwacht.

Reageer op dit artikel