nieuws

‘Meer inzamelpunten frituurvet nodig’

Algemeen

‘Meer inzamelpunten frituurvet nodig’

Op dit moment heeft Nederland 2500 inzamelpunten om frituurvet in te zamelen, maar dit zijn er volgens Thijs Pasmans van MVO te weinig. “We roepen gemeenten, verenigingen en supermarkten op om ook inzamelpunt te worden en zich aan te melden.”

De campagne genaamd ‘ Frituurvet Recycle Het!’ is een initiatief van MVO, de ketenorganisatie voor oliën en vetten.

Gunstig voor het milieu en verenigingen

Elk jaar rond de jaarwisseling wordt er extra aandacht gevraagd voor deze campagne. Het recyclen van het vet is goed voor het milieu. Gebruikt frituurvet is toepasbaar als grondstof voor biobrandstof. Biobrandstof dat is gemaakt van gebruikt frituurvet, is de meest duurzame brandstof die er is, volgens de ketenorganisatie.

Ook zorgt het inzamelen voor extra inkomstem voor bijvoorbeeld scholen of sportclubs. “Organisaties die willen bijdragen aan een groene samenleving en tegelijkertijd wat extra inkomsten kunnen gebruiken, kunnen inzamelpunt worden,” aldus Pasmans.

Overzicht voor consumenten en gemeente

Het is de eerste keer dat de campagne een rapport heeft gemaakt over het gebruik van frituurvet. Hierin staat onder andere dat 41 procent van frituurvet in Nederlandse huishoudens wordt ingezameld. Ook staat er in dat 50 procent van de inzamelpunten bij supermarkten is, 12 procent bij milieuwerven, 11 procent bij sportclubs en bijvoorbeeld maar 2 procent bij scholen en kinderboerderijen.

Pasmans: “Monitoring is belangrijk om te zien waar we staan. We willen consumenten, maar ook gemeenten laten weten hoeveel gebruikt frituurvet er is en nog ingezameld kan worden en waarom dat belangrijk is.”

Reageer op dit artikel