nieuws

Koffieprijs stijgt in 2019

Algemeen

Koffieprijs stijgt in 2019

De koffieprijs daalde tot en met half september 2018. De Arabica koffieprijs nam met 25 procent af en de Robusta nam 14 procent af. Hierna nam de prijs weer flink toe, dit door een stijging van de Braziliaanse real. Maar sinds 17 oktober gaat de prijs weer naar beneden weer naar beneden.

Dit staat in een rapport wat ABN Amro gister naar buiten heeft gebracht. Hierin analyseert de bank de koffieprijzen en hoe die zich in 2019 gaan ontwikkelen.

Factoren koffieprijs

De prijs van koffie hangt van een aantal factoren af. Het weer is er daar één van. Bij slecht weer kan de oogst tegenvallen wat leidt tot minder aanbod en een prijsstijging. Daarom wordt het weer goed in de gaten gehouden.

Landen zoals Brazilië, Colombia, Vietnam en Indonesië zijn de vier grootste koffieboon producerende landen ter wereld. Ook bij landen in Afrika wordt het weer in de gaten gehouden. Hier wordt voornamelijk gelet op de bodemgesteldheid. Koffiebonen groeien het beste in gronden die goed gedraineerd zijn, waardoor de wortels niet alleen diep maar ook breed kunnen groeien. Daarom is het belangrijk dat de bodem waar de koffie groeit in goede staat is. Anders kan dit invloed hebben op de productie.

Voorraad

Vraag, aanbod en de voorraden zijn belangrijke factoren in de prijs van koffie. In Antwerpen liggen de meeste zakken koffie ter wereld en daar is de voorraad sinds begin dit jaar met 44 procent gestegen. Ook Hamburg heeft grote voorraden koffie en daar is de hoeveelheid met 28 procent toegenomen dit jaar.

Waar Europa veel koffie in voorraad heeft, dalen de voorraden in Noord-Amerika. In Miami, New York en New Orleans zijn de voorraden met 37 procent gedaald. Per saldo zijn de mondiale voorraden sinds 1 januari 2018 in totaal met 28 procent gestegen. Door deze verbetering is de prijs gedaald.

Vraag

De vraag naar koffie is goed, geeft ABN Amro aan. Voornamelijk de vraag naar Braziliaanse koffiebonen stijgt. De totale export van koffie is met 2 procent gestegen in 2017/2018 volgens de International Coffee Organisation (ICO).

In de periode van 2013 tot 2017 groeide de gemiddelde vraag naar koffie met 1,6 procent. In Europa bedroeg de gemiddelde groei 1 procent per jaar. De koffieprijs is relatief laag op het moment wat de vraag doet toenemen.

Aanbod

Ook de koffieproductie zal komend seizoen op peil blijven. De koffieoogst bestaat een cyclus van twee jaar. Deze cyclus bestaat uit een zogeheten on-year en een off-year. Bij een on-year wordt er een zeer goede oogst gedraaid. Een on-year wordt opgevolgd door een off-year. Hierin wordt er een slechtere oogst gedraaid. Afgelopen seizoen was een off-year waardoor komend seizoen dan weer een on-year is. Daardoor zal de oogst hoger uitkomen dan afgelopen seizoen en blijft de beschikbaarheid van koffie goed.

Prijs van koffie in 2019

ABN Amro verwacht hogere prijzen in 2019. Het groeipotentieel van de vraag is hoog vanwege de relatief lage koffieprijs in het komende jaar. De vraag naar koffie groeit bovengemiddeld op internationale markten, waardoor de prijs in 2019, ondanks dat die laag is, zal gaan stijgen. Hoeveel deze stijging bedraagt, is niet bekend.

Reageer op dit artikel