nieuws

Foodexport naar Duitsland: vanaf 1 januari meer papierwerk

Algemeen

Foodexport naar Duitsland: vanaf 1 januari meer papierwerk

Kartonnen dozen, plastic zakken, shampooflessen, maar ook andere consumentenverpakkingen vallen onder de nieuwe Duitse verpakkingswet. Bedrijven die verpakte consumentengoederen exporteren naar Duitsland, moeten per 1 januari klaar zijn voor deze nieuwe, ingrijpende verpakkingswet (VerpackG). “De verplichtingen voor bedrijven nemen toe en er komen nieuwe sancties.”

paprikaDat zegt Johanna Maukner van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK). De reden voor de nieuwe verpakkingswet is dat de huidige verpakkingsverordening niet voldoende werkt. Nu moeten producenten die verpakte producten naar Duitsland exporteren zich aansluiten bij één van de negen ‘Duale Systemen’. Denk aan de drie paprika’s in plastic; de leveranciers daarvan moeten elke maand melden hoeveel kilo plastic ze naar Duitsland brengen bij het Duale Systeem. Zo wordt berekend wat je als bedrijf hiervoor moet betalen.”

Aan de andere kant moeten Duitse gemeenten weer melden hoeveel plastic ze bij de consument hebben opgehaald. En daar is nu een verschil. In theorie moet er evenveel verpakking worden opgehaald als dat er wordt aangemeld. Omdat dit nu niet klopt, is er een financieringstekort. Dat is de aanleiding voor de nieuwe wet.

Extra papierwerk

Plastic flesjesDe nieuwe wet moet ervoor zorgen dat verpakkingen beter gerecycled worden, maar bezorgt ondernemers ook extra werk. Naast het aanmelden bij het Duale Systeem, moeten bedrijven zich registreren bij de Zentrale Stelle. Dit is een overkoepelende organisatie met een openbaar register waarin consumenten kunnen controleren of producten zijn aangemeld. Door data van het Duale Systeem met die van de Zentrale Stelle te vergelijken, wil Duitsland meer grip krijgen op het recyclen van verpakkingsmateriaal.

Veel Nederlandse bedrijven laten nu de DNHK maandelijks en jaarlijks de melding doorgeven aan het Duale Systeem. Een grote verandering in de nieuwe wet is dat bedrijven alleen zelf hun verpakkingen mogen aanmelden bij de Zentrale Stelle. “Dat gaat veel bedrijven extra papierwerk bezorgen. Je moet dubbel aangifte doen”, aldus Maukner.

Hoge boetes

De nieuwe wet moet er ook voor zorgen dat bedrijven zich überhaupt aanmelden, nu leveren nog te veel ondernemers aan Duitsland zonder hun verpakking te melden. Vanaf volgend jaar wordt daar dus beter op gecontroleerd, waarbij de boetes enorm kunnen oplopen. Wie zich niet meldt bij het Duale Systeem kan een sanctie opgelegd krijgen tot 200.000 euro, niet aanmelden bij de Zentrale Stelle kan tot 100.000 euro kosten.

hemaDe nieuwe regels gelden voor iedereen, van grote winkelketens met filialen in Duitsland als Zeeman, HEMA, Action en Rituals tot aan mensen met een kleine webshop. Zeker voor de grote bedrijven betekent het veel extra werk, zo kan bij Action het assortiment per week veranderen, dan moet je extra goed opletten bij de registratie van de merknamen en het melden van de verpakkingen.

De grootste klus voor Maukner is om bedrijven te laten weten dat deze verplichting überhaupt bestaat. “Te veel ondernemers zijn niet op de hoogte”, verteld Maukner.  “Als straks de supermarkt waaraan je levert belt met de vraag, wat is je registratienummer? Dan is het erg handig wanneer je alles paraat hebt.”

Sinds september 2018 is het mogelijk voor bedrijven om zich aan te melden bij de Zentrale Stelle. Meer informatie hierover is te lezen op www.dnhk.org/recycling

Reageer op dit artikel