nieuws

Drie stappen om als voedingsbedrijf voorbereid te zijn op de Brexit

Algemeen

Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU). Foodondernemers lopen het risico dat ze vanaf 30 maart geen zaken meer kunnen doen met het Verenigd Koninkrijk. De douane waarschuwt nogmaals om te starten met de voorbereidingen want de voorbereidingstijd kan maanden duren.

Omdat het VK straks geen deel meer uitmaakt van de Europese Unie is er geen vrij verkeer van goederen meer. Er gelden dan andere handelsafspraken dan die er nu zijn. Extra douanecontroles en aanvullende voorschriften voor import en export komen eraan.

 

Voorbereiding in drie stappen

 

Stap 1: Zorg voor een EORI-nummer.

Wat voor handel er ook gedaan wordt met een land buiten de EU, elk bedrijf heeft een EORI-nummer nodig. Zonder EORI-nummer kunnen er geen zaken gedaan worden met het VK. Er zijn twee manieren om deze aan te vragen.

 

 • Zelf samenstellen

  Voor ondernemers die uitsluitend aangifte doen in Nederland. Hoe dit te doen, is te lezen op

  douane.nl.

   

 • Aanvragen

              Ondernemers die aangifte in het buitenland doen, kunnen dit aanvraagformulier

gebruiken om het EORI-nummer aan te vragen. Voor bedrijven met een hoofdvestiging buiten de Europese Unie geldt een afwijkend aanvraagformulier.

 

 

Stap 2: Zorg dat u aangifte kunt doen in de systemen van de douane.

Er zijn vier verschillende manieren om elektronisch aangifte te doen.

 

 1. Uitbesteden aan een douane-expediteur.

  De douaneaangifte kan uitbesteed worden aan een douane-expediteur. Dit kan geregeld worden in een paar weken. Hierbij is geen ict-kennis nodig in het bedrijf.

   

 2. Gebruik voor de douaneaangifte de HUB-softwareleverancier.

  Dit proces duurt enkele maanden. Voor deze optie is redelijke ICT-kennis nodig. Hierbij wordt alleen het HUB gedeelte (apparaat om computers te verbinden) aangesloten.

   

 3. Gebruik douane-aangiftepakket softwareleverancier.

  Ook dit proces duurt enkele maken. Hierbij wordt het hele softwarepakket voor een bedrijf geïnstalleerd. Een overzicht van alle softwareleveranciers is te vinden op de site van de douane.

   

 4. Zelf elektronische douane-aangiftesoftware bouwen.

  Deze laatste optie duurt echter meer dan een jaar. Er is hierbij veel ict-kennis nodig.

 

Stap 3: Vraag een registratie elektronisch berichtenverkeer aan als u zelf aangifte doet.

 

Bij elk proces waar een bedrijf aangifte voor moet doen, moet een registratie elektronisch berichtenverkeer aangevraagd worden. Het aangifteproces scheelt per bedrijfstype en handeling die het bedrijf verricht. Het aanvragen kan een registratie elektronisch berichtenverkeer kan via de site van de douane.

 

Brexit Impact Scan

De douane raadt aan om een Brexit Impact Scan te doen. Dit om de impact van de Brexit vast te stellen voor een bedrijf. Ook maakt de scan duidelijk met welke douaneregels een bedrijf te maken kan krijgen zoals keuringen en extra regels voor producten die impact hebben op de veiligheid, gezondheid, economie en milieu.

 

 

 

Reageer op dit artikel