nieuws

VMT blogt: Canada in de wiet

Algemeen

VMT blogt: Canada in de wiet

Bijna een week lang toert VMT dwars door Canada van Toronto tot en met Calgary. Hoe ziet het voedingslandschap van één van de grootste landen ter wereld eruit? Is het meer dan alleen maar de graanschuur van de wereld? In deze derde blogpost: de innovaties bij RMD Engineering.

De legalisatie van wiet houdt niet alleen Canada bezig, maar ook de groep van twaalf internationale journalisten die Canada bezoekt. Wanneer het woord cannabis valt, heeft operationeel directeur Cory Regier gelijk de aandacht. RMD Engineering uit Saskatoon, Saskatchewan (de grootste landbouwprovincie van Canada, red.) ontwikkelt namelijk een verwerkingsmachine voor cannabis. De opdrachtgever wil Canabidiol winnen uit de plant om hier vervolgens een medicijn van te maken. “Onze apparatuur helpt hiermee.” Lachend komt de Canadees even later met een paar takken cannabis het kantoor binnen lopen. Later, belooft hij, zal hij meer vertellen over dit project. Eerst moet het gezelschap meekomen voor de rondleiding door het pand van RMD. Er zijn nog veel meer interessante innovaties te bewonderen.

Hondenkadavers

We komen aan bij het Canine Positioning System: de tekening aan de muur doet een beetje denken aan een grote microscoop. Alleen heeft het apparaat alles behalve deze functie. Die is namelijk meer luguber. “Ze (de opdrachtgever, red.) gebruiken hondenkadavers om onderzoek naar prostaatkanker uit te voeren.” De volgende innovatie die Regier ons toont, is een stuk diervriendelijker. Het Equine Rehabilitation System (ERS) helpt bij de revalidatie van paarden. Als een paard in het verleden zijn been brak, dan was het vaak einde verhaal. Met ERS wordt het zieke dier in een soort harnas gehesen en kan de revalidatie beginnen. “Dit systeem neemt 20 procent van het lichaamsgewicht weg van de ledematen, wat helpt bij een voorspoedige genezing.”

Paarden

Een minpunt: het systeem is zo duur dat het alleen betaalbaar is voor bijvoorbeeld renpaarden. De hoge prijs valt te begrijpen: RMS werkt al sinds 2009 aan ERS. Even verderop in de fabriekshal lijken een paar plantenbakken op elkaar gestapeld te zijn. Het blijkt hier te gaan om een soort tuinmuur. Mensen die niet meer zo goed kunnen bukken, kunnen op deze manier toch nog tuinieren.

Droogtrommel cannabis

Dan komen we aan bij een glimmend geval, ofwel een droogtrommel, vertelt Regier trots. In de buurt hangen foto’s aan de muur van iets dat lijkt op een oogst. Dat klopt ook, vertelt de RMD-directeur glimmend van trots. Dit is namelijk de eerste hennepoogst (oogstijd midden augustus-midden september): 4500 hectare, ruim honderd kilometer noordelijker in de provincie Saskatchewan. De droogtrommel is om de cannabis te drogen. “Dit is het eerste deel van ons werk, in de winter gaan we het product verder raffineren.”

Foto's

Reageer op dit artikel