nieuws

MVO-blog: Speciale aandacht voor werkomstandigheden

Algemeen

MVO-blog: Speciale aandacht voor werkomstandigheden

Voor duurzame palmolie gelden internationale normen. De belangrijkste standaard die in de voedingsmiddelenindustrie wordt gebruikt is die van de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO). De jaarlijkse rondetafelconferentie van de RSPO vindt dit jaar plaats in Maleisië. Eddy Esselink is erbij en houdt de komende dagen een blog bij.

Als ik aankom bij de conferentie is de zaal al goeddeels gevuld. Het is uniek dat er zoveel mensen, met allerlei achtergronden en posities, samen praten over de vraag hoe verduurzaming van de palmolieketen verder vorm moeten krijgen. En iedereen heeft hier natuurlijk zijn eigen ideeën over. Maar eerst is er de openingsceremonie. En die mag er zijn. Een uitvoering van een lokale dans met veel energie.

Nieuwe criteria

Darrel Webber, de CEO van de RSPO benadrukt in zijn openingsspeech dat voor verandering soms revoluties en soms innovaties nodig zijn, en dat dit ook geldt voor het verduurzamen van de palmolieketen. Er zijn drie sessies gepland voor vandaag. De eerste gaat over de nieuwe strengere principes en criteria voor duurzame palmolieproductie. Daar is door een grote groep mensen gedurende lange tijd aan gewerkt. Heel belangrijk is de clausule die ontbossing tegengaat. Een cruciale stap. In de sessie vandaag is er vooral aandacht voor gebieden waar heel veel bos aanwezig is, en er een goede balans moet worden gevonden met de wens van de bevolking om zich economisch te ontwikkelen. Speciale aandacht is er ook voor werkomstandigheden. Ook de aangescherpte criteria die betrekking hebben op gedwongen en kinderarbeid worden besproken.

Kleine boeren

In de tweede sessie gaat het om de speciale positie van kleine boeren. Binnen de RSPO werkt een aantal mensen aan principes en criteria voor kleine boerenbedrijven. Hier is wijsheid nodig om de juiste balans te vinden tussen wat is toegestaan en wat niet. De laatste sessie gaat over gezamenlijke verantwoordelijkheid. Het moet gezegd: er is over het algemeen meer aandacht voor de producenten van palmolie. Zij moesten vooral aan het werk om tot duurzame palmolie te komen.

Samen beter

Maar er is ook wel degelijk een rol voor de andere partijen in de handelsketen. Er moet ook gekocht worden. Voedingsmiddelenproducenten mogen best trots zijn op het feit dat ze duurzame palmolie gebruiken. En (bekende) merken zouden dit meer moeten communiceren. Door het panel wordt ook een oproep gedaan aan maatschappelijke organisaties om een duidelijk geluid te laten horen “voor duurzame palmolie”. Een oproep die een zeer positieve reactie van de zaal kreeg. Terecht.  

Auteur: Eddy Esselink is werkzaam bij MVO, kennispartner van VMT. 

Reageer op dit artikel