nieuws

McDonald’s gaat afval uit restaurants nascheiden

Algemeen

McDonald’s gaat afval uit restaurants nascheiden

McDonald’s is de eerste grote keten binnen de voedingsmiddelenindustrie die nascheiding op grote schaal gaat inzetten. In 2025 wil de keten al haar afval op deze manier recyclen.

McDonald’s wil in 2020 de helft van het afval nascheiden en in 2025 zelfs alles recyclen met nascheiding.

 

In de keukens doet McDonald’s al sinds begin jaren ‘90 aan bronscheiding. Daar wordt restmateriaal in zeven stromen gescheiden voor recycling. De stromen zijn plasticfolie, PET, papier, frituurolie en koffiedik. 

 

Nu moet ook het afval uit de afvalbakken van de restaurants worden gerecycled op de volgende manier: bekers en kunststoffen worden gescheiden van papier- en voedselafval om gerecycled te worden tot nieuwe producten. Ook worden de voedselresten en een groot deel van de papiervezels vergist tot biogas. Met deze nascheidingstechniek is McDonald’s in staat om 10.000 ton afval te recyclen in 2020. 

 

De ambitie van McDonald’s past bij het internationale Scale For Good programma van het bedrijf. Om dit doel te bereiken gaat de fastfoodketen samenwerken met foodserviceprovider HAVI en afvalverwerkingsbedrijf Attero.

 

Doorontwikkeld nascheidingssysteem

Samen met HAVI en Attero is het bestaande systeem van nascheiding doorontwikkeld en geschikt gemaakt voor de afval van McDonald’s. Nu kan het afval op een efficiëntere manier verwerkt en gerecycled worden. Er hoeft dan minder afval verbrand te worden. Tot voor kort werd deze technologie alleen toegepast op het afval van Nederlandse huishoudens.

 

 

Reageer op dit artikel