nieuws

Foodwatch blij met handhaven norm kwikgehalte vis

Algemeen

Foodwatch blij met handhaven norm kwikgehalte vis

Foodwatch geeft aan blij te zijn dat de versoepeling van de kwikgehaltenorm in zeevis niet door gaat. In 2015 wilde de Europese Commissie het toegestane kwikgehalte verdubbelen, maar deze wijziging is sinds september voorlopig van tafel.

Voornamelijk zwaardvis, tonijn en makreel bevatten vaak hoge gehaltes giftig kwik, zegt Foodwatch. ”Het zware metaal kwik is giftig voor de mensen komt bijvoorbeeld door de uitstoot van kolencentrales en door chemische bestrijdingsmiddelen in de lucht, bodem en het oppervlaktewater terecht. Uiteindelijk komt dit metaal in zee, waar vissen het opnemen in hun weefsel.”

Kwik kan in te hoge gehaltes de ontwikkeling van foetussen beschadigen, zenuwschade bij volwassenen veroorzaken en het immuunsysteem aantasten.

Economisch belang boven de volksgezondheid

Foodwatch zegt blij te zijn dat de volksgezondheid het heeft gewonnen van het economisch belang. “In plaats van de milieuvervuiling aan te pakken, stelde de Europese Commissie in 2015 voor om het maximaal toegestane kwikgehalte voor roofvissen te verdubbelen. Van één tot twee milligram per kilogram vis. Dit omdat in de praktijk de normen bij deze vissen vaak werden overschreden en door de aanpassing had de visserijsector de vangst alsnog legaal op de markt kunnen brengen”, aldus Foodwatch dat opgelucht is dat de versoepeling van de baan is. Er werd veel gelobbyd om de grenswaarden te versoepelen, zegt Foodwatch. “Aan de ene kant stond de gezondheid van de burgers, aan de andere kant de economische belangen van de visindustrie. Er is echter alsnog besloten dat de versoepeling van de voedselveiligheidsgrenzen voor kwik in vis wordt ingetrokken. “De Europese Commissie heeft namelijk een gebrek aan steun”, concludeert de organisatie.

 

 

Reageer op dit artikel