nieuws

Wakker Dier: ‘Slechte leefomstandigheden Iers rundvee’

Algemeen

Wakker Dier: ‘Slechte leefomstandigheden Iers rundvee’

De leefomstandigheden van Iers rundvee zijn niet goed. Dit concludeert Wakker Dier na onderzoek. Omdat Iers rundvlees veel wordt verkocht in Nederland heeft Wakker dier in de winter van 2017 en 2018 undercover onderzoek gedaan naar de leefomstandigheden van de beesten. Wakker Dier heeft dertien Ierse rundveehouderijen bezocht.

“Iers rundvlees heeft een diervriendelijk imago van grazende runderen op groene weides. Maar dat is in de zomer. In de winter kunnen die dieren echt een rotleven hebben,” aldus Valeska Hovener van Wakker Dier.

Slechte leefomstandigheden

Doordat de wettelijke welzijnseisen voor het houden van Ierse runderen erg laag zijn, zijn de levensomstandigheden voor de beesten niet goed. Zo mogen jonge kalfjes bijvoorbeeld zonder verdoving onthoornd worden en mogen jonge stiertjes zonder verdoving gecastreerd worden. In de winter leven de dieren vier a vijf maanden binnen, onder slechte leefomstandigheden. Zo zijn er beperkte regels over leefruimte, staan de runderen vaak op een harde betonnen vloer en is het niet verplicht om een plek te hebben waar de dieren zacht kunnen liggen.

Verder waren bijna alle stallen erg vies, wat de kans op klauwinfecties en kreupelheid vergroot. Ook waren er runderen met kale plekken. Acht van de dertien bezochte stallen stonden te vol en in één waren de runderen zelfs sterk vermagerd en was er een dier zichtbaar verwond.

Geen kiloknallervlees

Door de resultaten van dit onderzoek roept Wakker Dier Nederlandse supermarkten op om te stoppen met het kiloknallervlees van deze runderen. Ook moet het Ierse rundvlees voldoen aan de eisen van één ster Beter Leven van de Dierenbescherming.

Reageer op dit artikel