nieuws

VMT 12: Update contaminanten in voedingsmiddelen

Algemeen

VMT 12: Update contaminanten in voedingsmiddelen

Welke maatregelen nemen producenten van levensmiddelen om chemische procescontaminanten zoals acrylamide en 2- en 3-MCPD’s tegen te gaan? Hoe kan de aanwezigheid van mycotoxinen in granen worden voorspeld? En wat zijn de chemische gevaren in de zuivelketen? Antwoorden op deze en andere vragen rond contaminanten treft u aan in het zojuist verschenen themanummer VMT 12.

De onophoudelijke strijd tegen acrylamide

Omslagfoto vmt 12

In de wereld van voedselveiligheid komen eens in de zoveel tijd nieuwe contaminanten aan het licht. Zo ook procescontaminanten zoals acrylamide. Toen in 2002 duidelijk werd dat het mogelijk kankerverwekkende acrylamide op natuurlijke wijze ontstaat bij verhitting van koolhydraatrijke producten, ging bij een aantal voedingsmiddelenproducenten het balletje rollen om grip hierop te krijgen. Bij Bolletje en Pally Biscuits werd het een wetenschap op zich. Lees het artikel in VMT 12.

Zijn minerale oliën een probleem?

De levensmiddelenindustrie lag onder vuur toen Foodwatch in november 2015 haar onderzoek naar de aanwezigheid van minerale oliën publiceerde. De suggestie was duidelijk: fabrikanten, groot en klein, brachten onveilige levensmiddelen op de markt. Is nu, drie jaar later, de storm (in het glas water) gaan liggen? Hoogste tijd om het spreekwoordelijke net op te halen. Wat was er aan de hand, waren sommige maatregelen overbodig en hoe nu verder?

Chemische gevaren in de zuivelketen

Koeien vmt 12Welke chemische gevaren zijn het belangrijkste in de zuivelketen? Hoe worden deze gevaren in de keten geïntroduceerd? En wat is ertegen te doen? Die vragen zijn beantwoord in een ketenstudie van Rikilt Wageningen University & Research in opdracht van NVWA-BuRO. De belangrijkste resultaten op een rij.

Skal-directeur: ‘Meld bio-issues proactief’

Enkele dagen nadat Skal Biocontrole het 5.000ste biologische bedrijf registreert, kijkt Nicolette Klijn terug op haar eerste halfjaar als directeur. Opgaan in de NVWA wijst zij af. De eierverwerkende industrie moet de keten beter organiseren en producenten met grote volumes bio-producten zouden zich moeten aansluiten bij biologische sectororganisaties. Ook biologische bedrijven moeten nieuwe ingrediënten en issues proactief melden. Lees het artikel in VMT 12.

Glycidol, 2- en 3-MCPD reduceren

Glycidol, 2-MCPD en 3-MCPD zijn chemische stoffen die kunnen ontstaan bij het verwerken van plantaardige oliën. Vanwege het toxische karakter ervan zijn voor glycidol maximumlimieten gesteld die volgend jaar verder worden aangescherpt. De industrie pleit ook voor een limiet voor 3-MCPD. Hoe komen die contaminanten in olie en bijvoorbeeld kindervoeding en kan de industrie dit ook voorkomen? Lees het artikel in VMT 12.

Mycotoxinen in granen te voorspellen

Granen vmt 12Voorspellende modellen dragen bij aan een verbeterd mycotoxinemanagement in granen. Wat is de stand van zaken?

Vind de compleet door te bladeren VMT 12 hier. Geen abonnement? Waar wacht u nog op? Vraag er hier een aan.

Reageer op dit artikel