nieuws

Unilever krijgt hulp van Veolia in het creëren van een circulaire economie

Algemeen

Unilever krijgt hulp van Veolia in het creëren van een circulaire economie

Unilever en Veolia, expert in afvalmanagement, ondertekenen een driejarige samenwerkingsovereenkomst op het gebied van duurzaam verpakken. Het levensmiddelenconcern wil zo zijn recycling infrastructuur en afvalbeleid verbeteren.

Het partnerschap heeft als doel om een circulaire economie te scheppen voor plastic afval in alle geografische regio’s waar het bedrijf actief is te beginnen bij India en Indonesië. In deze landen vormt plastic afval een toenemend probleem.

Verpakkingsontwerp

Volgens de Ellen MacArthur Foundation wordt 14% van alle wereldwijde plastic verpakkingen opgehaald om vervolgens recycling te ondergaan. 40% eindigt op de vuilnisbelt en de rest komt in fragiele ecosystemen terecht. Unilever wil dat hier een einde aan komt. In 2025 wil het bedrijf verpakkingen dusdanig ontwerpen dat ze volledig te zijn hergebruiken en te recyclen. Om hier een markt voor te ontwikkelen moet in datzelfde jaar een kwart van de verpakkingen uit gerecycled materiaal bestaan.

Door zijn ambitieuze doelstellingen voor circulaire verpakkingen hoopt Unilever echte verandering te realiseren: dat recycling en hergebruik standaard worden bij verpakkingsontwerp.

Het voorkomen en verminderen van plastic afval is de verantwoordelijkheid van de hele keten, vinden Unilever en Veolia. De ketenpartijen moeten samen zorgen voor een functioneren afvalinzamelingssysteem en een infrastructuur voor recycling. Alleen dan lukt het om een circulaire economie van de grond te tillen.

Recycling

De focus van de samenwerking tussen Unilever en Veolia ligt op het inzamelen van verpakkingsmateriaal en dit weer in de keten te brengen voor recycling. Veolia zal het levensmiddelenbedrijf helpen om een inzamelsysteem voor gebruikte verpakkingen in te voeren en recyclecapaciteit toe te voegen.

Daarnaast zullen de twee partijen in verschillende landen nieuwe processen en businessmodellen ontwikkelen om het probleem van plastic afval op te lossen. “Er is een noodzaak om de stromen plastic afval beter te managen om zo de milieu-impact drastisch te verminderen”, zegt Laurent Auguste van Veolia.

Reageer op dit artikel