nieuws

Startup Botanic Bites wil honger de wereld uit helpen met plantaardige eiwitten

Algemeen

Startup Botanic Bites wil honger de wereld uit helpen met plantaardige eiwitten

Gevestigde voedingsmiddelenbedrijven volgen startups op de voet, omdat deze belangrijk zijn voor innovatie. Samen met Startlife, onderdeel van Wageningen University and Research, belicht VMT de wereld van de startups in de rubriek Startup Belicht. Deze keer sprak VMT Doreen Westphal, oprichter van Botanic Bites, dat eiwitrijke vleesvervangers produceert.

Westphal hield zich eerder als ontwerpster al bezig met duurzame producten en materialen uit reststromen. Twee jaar geleden maakte ze de overstap van ontwerpen naar voedsel produceren. In een kelder in Eindhoven begon Westphal met het laten groeien van champignons op koffiedik. 

Tweede leven voor tomaten

“Al snel daarna werd ik benaderd door een coöperatie van tomatenverbouwers die grote hoeveelheid tomaten over hadden. Deze waren te klein, te groot of hadden de verkeerde kleur. Zij vroegen mij om een product te ontwikkelen waarbij deze tomaten gebruikt konden worden. Ik startte met veel enthousiasme en beperkte kennis, maar de afgelopen twee jaar heb ik heel veel geleerd. De tomatenburger is nu ons meest succesvolle product.”

Met Botanic Bites richt Westphal zich op twee onderwerpen: de transitie naar plantaardige eiwitten en de hoeveelheid voedselverspilling. Met haar bedrijf wil ze plantaardige voeding maken van ‘geredde’ groenten. Hiermee wil Westphal bijdragen aan een betere voedselketen.

15 keer zoveel eten

Tijdens een onderzoek ontdekte Doreen Westphal dat je op eenzelfde stuk land tot vijftien keer meer plantaardige eiwitten kan verbouwen dan dierlijke. Met plantaardige eiwitten kun je dus tot vijftien keer zoveel mensen voeden, aldus Westphal. “We hebben dit gedemonstreerd tijdens de Dutch Design Week door een plantaardige worst te maken die vijftien keer langer was dan een worst van vlees. Vervolgens moest iedere worst worden gedeeld met vijftien mensen.”

“Onze boodschap hierbij is dat als we ons Westerse dieet kunnen veranderen, er misschien geen honger meer zal zijn in de toekomst. Daarnaast veroorzaakt ons huidige dieet ook problemen op het gebied van milieu, gezondheid en klimaatverandering.”

Productontwikkeling

Het Research & Development traject bestond bij Botanic Bites voor een groot deel uit de creativiteit van Westphal en haar passie voor duurzaamheid. “Voor de productontwikkeling ontving ik veel hulp van anderen. Ook leerde ik een hoop door te lezen over voedseltechnologie en productontwikkeling van voeding. In onze keuken heb ik veel uitgeprobeerd, keer op keer op keer. Wanneer ik naar een productielocatie ga, leer ik nog steeds nieuwe dingen.”

Westphal ziet het als een voordeel dat ze een buitenstaander is, omdat ze daarom dingen probeert die nog nooit eerder zijn gedaan. Als voorbeeld noemt ze het gebruik van oesterzwammen. “Sinds twee jaar werken we samen met verbouwers van oesterzwammen. Omdat de consument de steeltjes hiervan te hard vind, is hier geen vraag naar. Wij zien er echter het meest ‘vlezige’ deel van de zwam in, die ook nog eens veel vezels bevat. We gebruiken ze voor tapas, worstjes en zelfs saté.”

Toekomstplannen

In de ogen van Westphal is Botanic Bites nog steeds een startup, maar wel een die zich snel ontwikkelt. Ze willen dan ook nog meer groeien en een grotere impact maken. Er wordt volop geëxperimenteerd, tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven (20-28 oktober) zal Botanic Bites nieuwe producten presenteren die zijn gemaakt van de geredde oesterzwamvoetjes.  

Momenteel werkt Botanic Bites nog samen met bestaande producenten, wat ze flexibel maakt. Een eigen productielocatie in de toekomst sluit Westphal echter nog niet uit.

Verder is Botanic Bites nog in gesprek met verschillende grote bedrijven om te kijken naar mogelijke samenwerkingen in de toekomst. Ook hebben de producten recentelijk hun weg gevonden naar de supermarkt, momenteel worden deze verkocht bij Marqt. Vanaf deze maand gaat Botanic Bites ook exporteren naar een supermarktketen in België. 


Reageer op dit artikel