nieuws

Douane roept ondernemers op: bereid je voor op Brexit

Algemeen

Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU. Dit heeft gevolgen voor ondernemers in de voedingsbranche. Als zij niet de juiste voorbereidingen treffen en er geen overgangsperiode komt, dan kunnen zij vanaf 30 maart geen zaken meer doen met het VK. Het advies van de douane: vraag een EORI-nummer aan en doe de Brexit Impact Scan.

Voornamelijk voor midden- en kleinbedrijven kan Brexit een serieuze hinder zijn. Voor ondernemers die niet de juiste papieren hebben, kan dit tot financiële consequenties leiden. Door de Brexit komen ruim 35.000 ondernemers in aanraking met de douane. Hiervoor is het belangrijk dat er voorbereidingen getroffen worden.

Stil staan bij de grens

Nanette van Schelven, algemeen directeur van de Nederlandse Douane: “Op het moment dat het Verenigd Koninkrijk niet langer deel uitmaakt van de Europese interne markt en de douane-unie, eindigt het vrije verkeer van goederen. Dit zorgt voor extra administratieve verplichtingen. Waar je als ondernemer nu met een contract en BTW-aangifte zaken kan doen met het Verenigd Koninkrijk, moet je na Brexit rekening houden met minimaal 7 extra formaliteiten. Heb je niet alle documenten op orde, dan sta je stil bij de grens. Dat kan al op 30 maart 2019 het geval zijn. Om dit te voorkomen, is het belangrijk nu te starten met de voorbereidingen voor de Douane.”

EORI-nummer en Brexit Impact Scan

Om te voorkomen dat mkb’ers 30 maart stil staan voor de grens, moeten zij de volgende voorbereidingen treffen. Deze voorbereidingen nemen gemiddeld enkele maanden in beslag. Daarom is het belangrijk om de voorbereidingen snel in gang te zetten.

Als eerste moet er een EORI-nummer worden aangevraagd. Met een EORI-nummer worden marktdeelnemers door de Douane in alle lidstaten op dezelfde manier geïdentificeerd. Dit levert zowel voor de marktdeelnemers als voor de Douane efficiency voordelen op.

Om er achter te komen welke douane voorbereidingen en certificaten er nodig zijn, kan er gebruik worden gemaakt van de Brexit Impact Scan. Met de Brexit Impact Scan wordt de persoonlijke situatie van ondernemers in kaart gebracht.

Reageer op dit artikel