nieuws

Zomergroentes en appelmoes scoren goed op zout en suikerreductie

Algemeen

Zomergroentes en appelmoes scoren goed op zout en suikerreductie

De hoeveelheid suiker en zout in zomergroenten en appelmoes daalde met tientallen procenten vergeleken met 2017, zo staat in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP). Ook verminderde de hoeveelheid zout in kant-en-klaarmaaltijden.

Het vernieuwde overzicht beschrijft welke afspraken over de maximumhoeveelheden  zout, toegevoegde suikers en verzadigd vet zijn gemaakt tussen 2013 en 2017.

Groenteconserven

Zomergroenten en appelmoes zijn producten waarmee goede resultaten zijn geboekt volgens het akkoord. Groenteconserven bevatten tegenwoordig 30% minder zout en geen suiker meer ten opzichte van 2017. Appelmoes heeft nu 50% minder toegevoegde suiker ten opzichte van 2017.

Kant-en-klare maaltijden

Ook in de categorie kant-en-klare maaltijden scoorde verschillende producten goed op minder zout en verzadigd vet. ze behaalden bijvoorbeeld een gemiddelde zoutverlaging van 10% ten opzichte van drie jaar geleden. Voorbeelden van deze kant-en-klare maaltijden zijn: saucijzenbroodjes, chips, brood, vleeswaren en kaas.

Daarnaast hebben de sauzen ook een verbeterslag gemaakt vergeleken met 2014, met  een zoutreductie van gemiddeld  5-10%. Ook hamburgers(rauw en gegaard) doen het beter dan vorig jaar, met een gemiddelde zoutreductie van 10-15 % .

Zuivel en salades

Verder zullen de supermarkten en voedingsindustrie meer onderzoek gaan doen naar suikerreducering in zuivel en salades, zoutreductie in pizza’s en naar verbetering van saussamenstellingen.

Deze afspraken voor het AVP moeten nog gemaakt worden. De brancheorganisaties gaan binnenkort met elkaar in gesprek en vervolgens met de fabrikanten om de precieze reducties vast te leggen.

Kaasbroodjes

Ook zijn er nieuwe afspraken gemaakt voor onder andere hartige broodjes, smeerkaas, ontbijtgranen en hartige diepvriessnacks in 2018. Voor de hartige broodjes gaat deze afspraak in vanaf 1 oktober 2019: worstenbroodjes en kaasbroodjes mogen vanaf dan een maximum natriumgehalte bevatten van 600 mg per 100g en saucijzenbroodjes een maximum natriumgehalte van 660 mg per 100g .

 

 

Reageer op dit artikel