nieuws

Vertraging in besluitvorming uitbreiding productielocatie FrieslandCampina

Algemeen

Vertraging in besluitvorming uitbreiding productielocatie FrieslandCampina

FrieslandCampina is voornemens hun productielocatie in het Groningse dorp Bedum uit te breiden. De besluitvorming hierover is echter vertraagd, meldt het Financieele Dagblad. VMT vroeg FrieslandCampina om een reactie.

De uitbreiding van de productielocatie  zou bij het Boterdiep komen, een waterweg die door Bedum loopt. Deze zou 100 bij 250 meter groot worden, stukken groter dan de huidige vestiging aan Boterdiep Westzijde. Ook staan er in de plannen voor de fabriek twee poedertorens van vijftig meter hoog. De kritiek van de inwoners van Bedum gaat echter niet zozeer over de omvang van de fabriek, maar richt zich vooral op de locatie. Voor de bouw zou het Boterdiep namelijk deels moeten worden verlegd. In totaal werden er veertig zienswijzen ingediend.

Meningen bijgesteld

Eerder leek de algemene opinie over de nieuwe fabriek juist positief. De toename in capaciteit zou namelijk zorgen voor honderd nieuwe banen in de fabriek zelf en daarnaast voor extra banen bij toeleveranciers, aldus de gemeente. Critici vragen zich echter af of de uitbreiding van de productielocatie wel noodzakelijk is, aangezien zij zeggen dat er sprake is van overcapaciteit aan melkpoeder in Europa.

Volgens Sjoerd van Sprang, woordvoerder bij FrieslandCampina, worden er bij de productielocatie hoogwaardige ingrediënten voor kindervoeding gemaakt en sluit de opmerking over overcapaciteit van melkpoeder zodoende niet aan bij wat er in Bedum wordt geproduceerd. Ondanks de vertraging gaan zij er nog steeds van uit dat de productielocatie uitgebreid kan worden, zodat zij de komende jaren hun activiteiten eventueel kunnen uitbreiden om aan de mogelijke vraag te voldoen. Hiervoor blijven zij doorlopend in gesprek met de verschillende partijen, zodat ze de plannen dusdanig aan kunnen passen dat alle partijen tevreden zijn. 

De laatste ontwikkelingen over de plannen en besluitvorming zijn hier te lezen. Reageer op dit artikel