nieuws

Productiegroei voedingsmiddelenindustrie sterker dan gemiddeld

Algemeen

Productiegroei voedingsmiddelenindustrie sterker dan gemiddeld

Het Centraal Bureau Statistiek (CBS) heeft bekend gemaakt dat de productie in de industrie in juni 3,4 procent hoger lag dan in juni het jaar ervoor. De groei in de voedingsmiddelenindustrie lag zelfs boven dit gemiddelde met 3,9 procent.

Het CBS geeft aan dat er sinds medio 2014 sprake is van een stijgende trend van de industriële productie. De productie van de elektrische-apparatenindustrie groeide het sterkst, hierna volgen de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie. 

Opvallend is dat producenten in de industrie zowel in juli als juni minder positief waren dan de maand ervoor. Dit betrof voornamelijk de orderportefeuille en de verwachte bedrijvigheid. Het CBS keek ook naar een belangrijke afzetmarkt voor de industrie: Duitsland. De vertrouwensindicator Duitse producenten (lfo-index) was in juli voor de zesde maand op rij minder positief dan de maand ervoor. De indicator blijft wel ruim boven het langjarig gemiddelde liggen, hetzelfde geldt voor het Nederlandse producentenvertrouwen.

Banengroei

Niet alleen de productie, ook het aantal vacatures in de industrie nam toe. Het CBS maakte bekend dat het aantal openstaande vacatures een nieuw hoogtepunt heeft bereikt in het tweede kwartaal van 2018. Met 251 duizend vacatures eind juni was er sprake van een toename van 16 duizend vacatures in het tweede kwartaal. Ook daalde in het tweede kwartaal het aantal werklozen met 14 duizend, waar gelijktijdig het aantal banen groeide met 52 duizend. Hierdoor loopt de spanning op de arbeidsmarkt verder op.

In de industrie nam het aantal banen tussen het eerste en tweede kwartaal van 2018 toe met vijf duizend. Het aantal openstaande vacatures in de industrie nam toe met twee duizend. Hiermee staat de industrie op de vijfde plek wat betreft de grootste groei in het aantal nieuwe vacatures.

Reageer op dit artikel