nieuws

Plus intensiveert strijd tegen plastic

Algemeen

Plus intensiveert strijd tegen plastic

Begin dit jaar startte Plus met een verduurzamingsslag van haar verpakkingen. Na het testen van 4500 huismerkproducten op hun milieu-impact komt de supermarktketen nu met een reeks maatregelen om plastic vervuiling efficiënter te bestrijden. Uitgangspunten hierbij zijn: zo min mogelijk, hernieuwbaar en recyclebaar verpakken.

De eerste stap van deze verduurzamingsslag kondigde Plus al aan in maart, namelijk het stoppen met verpakkingen van zwart kunststof. Sorteermachines herkennen zwart kunststof niet, waardoor ze het niet kunnen recyclen. Door te kiezen voor andere kleuren plastic of transparante verpakkingen kan dit probleem worden opgelost.

Plus wil eind 2019 compleet van het zwarte kunststof af zijn, tussentijds doel is om het aantal zwarte kunststofverpakkingen dit jaar al te halveren. Op dit moment zijn tweehonderd van de huismerkproducten verpakt in zwarte kunststofverpakkingen. 

AGF-verpakkingen

Na de huismerkproducten wil Plus ook de verpakkingen van groenten en fruit gaan testen, om te kijken of een verpakking bestaand uit minder plastic tot de mogelijkheden behoort. Er zijn al stappen gezet. Zo hebben de bakjes zacht fruit niet langer een plastic deksel, maar een hersluitbaar folie. Jaarlijks levert dit een plasticreductie van twintig procent op.

Sinaasappelsap uit gerecycled PET

Een andere concrete uitvoering van de maatregelen betreft het sinaasappelsap dat klanten zelf kunnen tappen in de winkel. De te vullen flesjes bestaan voortaan voor vijftig procent uit gerecycled PET. Verder komt er een papieren etiket op en een ongekleurde dop. Hiermee verkleint de impact op het milieu volgens Plus substantieel.

Hulp gevraagd

Plus geeft aan dat ze deze slag niet alleen kan maken. De supermarktketen doet een dringende oproep aan leveranciers om met goede alternatieven te komen voor wegwerpplastic, zoals borden, bestek en bekers. Voor het begin van het barbecueseizoen van 2019 wil Plus alternatieven aanbieden die het milieu minder belasten.

Reageer op dit artikel