nieuws

EFSA overweegt limiet in te stellen voor kaurenoïnezuur in Stevia

Algemeen

EFSA overweegt limiet in te stellen voor kaurenoïnezuur in Stevia

De European Food Safety Authority, gevestigd in Parma, Italië, rond de beoordeling van het nieuwe productieproces voor de fermentatie van steviolglycosiden af. Mogelijk legt de EFSA limieten op voor de hoeveelheden kaurenoïnezuur in de zoetstof Stevia (E960).

De EFSA geeft onafhankelijke wetenschappelijke adviezen over voedselveiligheid voor de Europese Unie. In 2010 zijn steviolglycosiden (bekend als Stevia) beoordeeld en veilig bevonden door de EFSA, met ingang van 2 december 2011 zijn steviolglycosiden toegelaten als zoetstof in de Europese Unie. Een nieuw productieproces van steviolglycosiden leidde onlangs tot een nieuwe beoordeling van de EFSA. Bij de beoordeling kwam het de EFSA aan het licht dat er momenteel geen limieten zijn voor het gehalte aan kaurenoïnezuur in de Stevia.  

Camilla Smeraldi, verantwoordelijk voor de afdeling ingrediënten en verpakkingen bij de EFSA licht dit toe: “In voorgaande aanvraagformulieren van Stevia producenten werd de aanwezigheid van kaurenoïnezuur in hun producten nooit vermeld. Hierdoor zijn er momenteel geen limieten voor de hoeveelheid zuur aanwezig in Stevia volgens de Europese regulatie nr. 231/2012.”

Kaurenoïnezuur is de directe voorloper van steviolglycosiden, natuurlijke zoete verbindingen die zich van nature bevinden in het blad van de Stevia plant. Dit stelt Maria Teresa Scardigle, directeur van de International Stevia Council (ISC). Het zuur komt volgens haar ook van nature voor in het fruit cherimoya, wat in zowel Spanje als Portugal groeit en wordt gegeten.

Producenten Stevia zien geen kwaad in zuur

Vorige maand vergaderden afgevaardigden van Stevia producenten Cargill en DSM samen met de ISC en de EFSA over de kaurenoïnezuurkwestie. Internationale producten PureCircle, Coca Cola, Sweegen en Intertek namen ook deel aan de vergadering via een conference call.

In tegenstelling tot de EFSA zien de Stevia producenten geen kwaad in het zuur. Zowel DSM als Cargill, PureCircle en Sweegen hebben monsters van commercieel beschikbare Stevia getest. In de veertig monsters werd geen kaurenoïnezuur gevonden in de detectierange van <0.25 tot <1 ppm. De leveranciers overhandigden hun data aan de EFSA. ISC is nog bezig met enkele testen en is voornemens om de EFSA gedetailleerde data te verschaffen over de afwezigheid van kaurenoïnezuur in Stevia.  

Een woordvoerder van DSM geeft aan “geen twijfels te hebben over de veiligheid van kaurenoïnezuur in Stevia in de zeer lage hoeveelheden waarin het voorkomt. Het bedrijf geeft aan later nog meer data aan de EFSA te willen overhandigen. Wanneer een limiet wordt ingesteld, zullen zij zorgen dat hun product daaraan voldoet. Een woordvoerder van Sweegen geeft aan dat het in principe simpel is om de hoeveelheid kaurenoïnezuur in Stevia te limiteren. Dit zou volgens hem ook niet leiden tot extra kosten.  

Reageer op dit artikel