nieuws

Cargill: ‘in 2025 nul incidenten van kinderarbeid’

Algemeen

Cargill: ‘in 2025 nul incidenten van kinderarbeid’

Ter gelegenheid van de Werelddag tegen kinderarbeid blikt Cargil Cocoa & Chocolate, terug op alle stappen die er gezet zijn om kinderarbeid te stoppen in de cacao-industrie en welke stappen er nog gezet moeten worden.

Bijna twee decennia geleden verklaarde de International Convention on the Rights of the Child dat alle kinderen moeten worden beschermd tegen werk dat gevaarlijk is of hun gezondheid of opleiding kan schaden. Maar vandaag de dag zijn er wereldwijd nog steeds 152 miljoen kinderarbeiders, van wie vele dagelijks schadelijke en uitbuitende taken uitvoeren. Meer dan twee miljoen van deze kinderen werken op cacaoplantages in West-Afrika; een regio waar Cargill Cocoa & Chocolate de meeste van haar cacaobonen koopt.

Nul incidenten

Cargill deelt de plicht om kinderarbeid in al zijn vormen tegen 2025 te beëindigen. Daarom heeft het cacaobedrijf dezelfde tijdlijn vastgelegd als de Verenigde Naties voor het realiseren van nul incidenten van kinderarbeid in hun toeleveringsketen als onderdeel van zijn eigen Cargill Cocoa Promisegoals. Om dit te bereiken is het van vitaal belang om de onderliggende oorzaken van kinderarbeid te begrijpen en aan te pakken. Cargill deelde afgelopen week hun plannen voor de toekomst en blikte terug op alle stappen die er al gezet zijnill

Binnen familie

Veel kinderen die werken op cacaoplantages doen dat binnen hun familie. Vaak vertrouwen huishoudens op het platteland op kinderarbeid om te besparen op zowel arbeids- als onderwijskosten. Maar zoals het International Cocoa Initiative (ICI) heeft opgemerkt, houdt dit alleen maar een cyclus van armoede in stand. Het opleiden van gezinnen op het platteland over de voordelen op lange termijn van scholing en tegelijkertijd het bewustzijn verhogen van de schade die gevaarlijk werk aan het fysieke en mentale welzijn van kinderen toebrengt, is de eerste stap.

Preventie en bewaking

Om kinderarbeid voorgoed te beëindigen, moeten de inspanningen verder gaan. In samenwerking met het ICI lanceerde Cargill in 2016 het Child Labour Monitoring and Remediation System. Wat begon als een proefproject bij acht landbouwcoöperaties in Ivoorkust is sindsdien steeds groter geworden. In 2017 bereikte het systeem 5200 boeren en bijna 8400 kinderen met informatie over preventie en bewaking van kinderarbeid.

Er is nog een lange weg te gaan, maar aangezien Cargill streeft om nul incidenten tegen 2025 te bereiken, is het nu een goed moment om stil te staan bij de lessen die tot nu toe zijn geleerd.

Les 1: aanpakken van kinderarbeid moet een voortdurende inspanning zijn.

Het monitoringsproces van Cargill omvat tweejaarlijkse bezoeken aan landbouwhuishoudens door lokale landbouwcoaches (leden van de gemeenschap die zijn opgeleid om hun leeftijdsgenoten te ondersteunen). Deze insider benadering betekent dat ze snel actie kunnen ondernemen waar nodig.

Les 2: werk nauw samen met de experts die het beste weten.

De samenwerking tussen Cargill en ICI maakt het mogelijk om de impact te maximaliseren als het gaat om het beëindigen van kinderarbeid. De twee partijen werken al samen sinds 2002.

Les 3: Kinderarbeid is een complex probleem, maar de oplossingen ook.

Aan beide kanten van monitoring en remediëring moeten inspanningen worden geleverd. Daarom zijn preventieve maatregelen in de vorm van voorlichting en bewustmaking zo belangrijk.

Dit jaar is Cargill van plan om nog eens 8300 boeren en bijna 10.000 kinderen te bereiken. Volgend jaar staan er 11.000 cacaoboeren en hun huishoudens op de planning.

 

Bekijk in deze video hoe Nestlé kinderarbeid probeert uit te bannen

 

Reageer op dit artikel