nieuws

Zelfs bij ontbreken van reukvermogen stimuleren geuren de hersenen

Algemeen

Zelfs bij ontbreken van reukvermogen stimuleren geuren de hersenen

Hersenen blijven reageren op geuren, ook wanneer het reukvermogen is aangetast of zelfs volledig ontbreekt. Dit blijkt uit een onderzoek van het Reuk- en smaakcentrum van Universiteit Wageningen.

Het onderzoek werd gehouden onder 48 patiënten met een aangetast reukvermogen. De studie gepubliceerd in Human Brain Mapping toont dat niet alleen de geurgebieden van het brein, maar meerdere hersennetwerken reageren op geuren. Zelfs wanneer er geen geur aanwezig is in de neus ontstaat er hersenactiviteit in de geurgebieden bij het opsnuiven van zuivere lucht.

De resultaten suggereren volgens Universiteit Wageningen dat bij patiënten met een aangetast reukvermogen de zenuwbanen nog werken. Deze melden de aanwezigheid van geuren in de neus aan het brein. Dit gegeven kan volgens de universiteit een opmaat zijn tot de behandeling van een aangetast reukvermogen.

Hoe ouder, hoe minder je ruikt

Vijf tot twintig procent van de mensen is zijn reukvermogen kwijt. Met het stijgen van de leeftijd neemt dit percentage toe. Het Reuk- en smaakcentrum hoopt in de toekomst het verloren reukvermogen (deels) te kunnen herstellen door een betere behandeling met bijvoorbeeld effectievere reuktrainingen. Zij adviseert dan ook om toekomstig onderzoek te richten op behandelmogelijkheden voor patiënten met een aangetast reukvermogen.

Reageer op dit artikel