nieuws

Vegetarische ‘worst’ niet langer toegestaan in Frankrijk

Algemeen

Vegetarische ‘worst’ niet langer toegestaan in Frankrijk

Het Franse parlement keurde afgelopen week een wetsvoorstel goed waarin staat dat producenten van vleesvervangers niet langer vleesbenamingen voor hun producten mogen hanteren. Doen zij dit wel, dan volgt een boete die kan oplopen tot 300.000 euro.

Dit meldt Foodnavigator. Het voorstel is afkomstig van Jean-Baptiste Moreau, parlementslid in de partij van Emmanuel Macron: La République en Marche. Moreau, zelf actief in de veeteelt, geeft aan dat zijn beslissing is gebaseerd op de uitspraak van het Europese Hof van Justitie dat soja- en tofuproducten niet als melk of boter op de markt gebracht kunnen worden. Moreau vindt het gebruik van vleesbenamingen ‘misleidende marketingstrategieën’.


Trend in Europa

Vegetarische ‘hamburgers’ en veganistische ‘kaas’ zullen dus niet langer te vinden zijn in de Franse supermarkt. In andere Europese landen speelt deze kwestie ook al langer. Zo droeg de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de Vegetarische Slager op om namen van enkele producten aan te passen, zoals haar vegetarische kipstuckjes. De NVWA kwam hier later op terug; de waarschuwing bleek slechts op de teksten op de website te slaan. Die zijn inmiddels aangepast. De Duitse Voedsel Code Commissie (DLMBK) deed eveneens een voorstel over vleesbenamingen. Termen als schnitzel mogen nog wel gebruikt worden, maar benamingen van dieren of delen van dieren voor vegetarisch vlees zijn uitgesloten. In 2017 diende de VVD een voorstel in om vleesnamen voor vegetarische producten te verbieden. Het voorstel leidde op social media tot ophef onder de hashtag schnitzelgate en werd niet aangenomen.

Reactie plantaardige sector

Woordvoerder Jeroen Willemsen van Het Planeet, de branchevereniging voor producenten van duurzame eiwitproducten, stelt vragen bij de gestelde verwarring door ‘vleesbenamingen’. Hij deed navraag bij enkele grote spelers in de Nederlandse markt. Ze krijgen vaak reacties over hoe goed de producten qua smaak en bite lijken op vlees, maar horen nooit dat consumenten niet weten dat de producten vegetarisch zijn. Volgens Willemsen gaat deze kwestie om iets groters, namelijk de verandering van het systeem en hoe producenten daarmee om moeten gaan.

Nieuwkomers op de markt groeien snel, de conventionele eiwitindustrie worstelt nog met hoe zij om moet gaan met de consumptieverandering van dierlijke naar meer plantaardige eiwitten. Willemsen is er van overtuigd dat de groei van onder andere vleesvervangers alleen nog maar verder zal doorzetten, met of zonder vleesbenamingen voor de producten. De vleesindustrie moet het juist als een compliment beschouwen dat hun benamingen worden gebruikt voor de vleesvervangers en juist de kansen zien. Als meest recent voorbeeld noemt hij Zandbergen World’s Finest Meat, het familiebedrijf wordt vertegenwoordiger van vleesvervangerproducent Beyond Meat.

Meer leren over beschermde productbenamingen? Kom naar het Food Law Event van VMT op donderdag 21 juni in Vianen. Tijdens dit event is er ook een sessie over beschermde benamingen en hun voorwaarden. Bekijk het hele programma van het Food Law Event hier. Of meld u aan via deze link.

Reageer op dit artikel