nieuws

Vleesindustrie: ‘Week Zonder Vlees goochelt met cijfers’

Algemeen

Vleesindustrie: ‘Week Zonder Vlees goochelt met cijfers’

Week Zonder Vlees, een initiatief om een week lang geen vlees te eten, doet valse claims over de milieuwinst van vegetarisch eten.

Dit stelt Jos Goebbels, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector

Volgens Goebbels kloppen de cijfers die Week Zonder Vlees naar buiten brengt niet. Hij stelt dat op basis van data van het RIVM dat de gemiddelde vleesconsumptie van mannen en vrouwen tussen de 19 en 50 jaar op respectievelijk 130 en 88 gram per persoon ligt. Dit komt overeen met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van het Voedingscentrum.

De organisatie van de Week Zonder Vlees spreekt volgens Goebbels echter over een consumptie van 200 gram vlees per persoon. Hierdoor kloppen de doorberekeningen naar de footprint van CO2, water en autokilometers ook niet, aldus Goebbels.

Douchewater

Een ander punt dat Goebbels aankaart, is de suggestie dat vlees wordt gemaakt van douchewater.

“Het overgrote deel van het water dat bij runderen en andere landbouwdieren binnenkomt, is regenwater. Dat wordt optimaal benut, omdat het gras verder geen doel dient. De claims rond het water moeten we met een factor tien lager leggen dan de initiatiefnemers zeggen te besparen met een vegetarisch menu.”

Autokilometers 

Ten slotte heeft Goebbels nog enkele opmerkingen over de besparing van CO2 uitstoot door vegetariërs. “Week Zonder Vlees weegt het effect van de vleesconsumptie af tegen de theoretische uitstoot van nieuwe auto’s. Als je uitgaat van de werkelijke uitstoot en de gemiddelde levensduur, blijkt de besparing ruim 60% lager te liggen. Daarbij melden de initiatiefnemers niet wat de milieudruk is van de vervangers.” 

Reageer op dit artikel