nieuws

Duurzame vis in de schappen bij PLUS

Algemeen

Duurzame vis in de schappen bij PLUS

Vanaf heden liggen in de schappen van PLUS supermarkten enkel nog Hollandse garnalen met het MSC-keurmerk die in Nederland zijn gepeld. Alle Hollandse garnalen van PLUS worden machinaal gepeld in Lauwersoog. Eerder vond het pellen ook deels handmatig plaats in Marokko.

PLUS maakt deze keuze zodat de garnalen sneller in de winkels kunnen liggen. Ze zijn niet alleen verser, er is hierdoor ook minder conserveringsmiddel nodig, wat de kwaliteit en smaak van de garnalen verbetert. Door het pellen te verplaatsen naar Nederland brengt de supermarktketen ook haar CO2 footprint terug. Eerder moesten de garnalen wekelijks 5400 kilometer afleggen in de vrachtwagen van Marokko naar Nederland.

MSC keurmerk

Sinds eind 2017 heeft de grijze garnaal, ook wel de Hollandse garnaal, het MSC keurmerk.

Vissers in Duitsland, Denemarken en Nederland hebben afgesproken minder te vissen bij lage vangsten, waar ze eerder juist meer gingen vissen. Ook wordt de maaswijdte van de vangnetten aangepast, zodat garnalen groter kunnen groeien. Dit heeft een positief effect op de garnalenpopulatie.

Good Fish Foundation

PLUS wil meer duurzaam gevangen en gekweekte vis in de schappen hebben. Samen met de Good Fish Foundation voert de supermarktketen een duurzaam inkoopbeleid voor vis. Hierdoor heeft ruim 95 procent van de verse vis bij de PLUS een verantwoorde afkomst. Bij vriesverse vis van het huismerk ligt dit percentage tussen de tachtig en negentig procent. De ingeblikte vis kent ook steeds vaker een MSC- of ASC keurmerk.

Reageer op dit artikel