nieuws

Consument koopt meer alternatieven voor vlees en zuivel

Algemeen

Consument koopt meer alternatieven voor vlees en zuivel

Supermarkten verkochten in 2017 minder vlees en zuivel, terwijl de verkoop van vleesvervangers en plantaardige zuivelvarianten juist steeg, zo blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau IRI.

Volgens de Green Protein Alliance (GPA) – de maatschappelijke coalitie van bedrijven, wetenschap, onderwijs, kennispartner’s, NGO’s en de overheid – zien Nederlanders steeds vaker in dat dat plantaardige variaties eten in het belang is voor zowel gezondheid als het klimaat. De GPA stelt echter dat we “nog lang niet een voor mens en milieu gezond evenwicht hebben bereikt.”  

De consumptie van vleesvervangers nam toe met 17% in 2017 ten opzichte van het jaar ervoor. Gelijktijdig daalde in 2017 jaar de retailverkoop van vlees met 1,7%. Voor zuivel gaat het in deze zelfde periode om een groei in verkoop van 6,6% voor plantaardige zuivelvarianten, tegenover een daling in verkoop van 1,3% voor zuivel.

Plantaardige eiwitconsumptie

Volgens GPA-woordvoerder Jeroen Willemsen zijn de uitkomsten “illustratief voor de verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitconsumptie door consumenten. We zijn met z’n allen goed op weg om minder vlees en zuivel (dierlijke eiwitten) en meer noten, peulvruchten, paddenstoelen, vleesvervangers en zuivelalternatieven te eten.”

Willemsen:  “De duurzaamheidswinst die we op deze wijze realiseren is enorm. Iedereen begrijpt dat het simpelweg beter is om plantaardige eiwitten die voor menselijke consumptie geschikt zijn zelf op te eten, in plaats van ze aan dieren te voeren met alle verliezen van dien.”

Week zonder vlees

Marktonderzoeksbureau IRI publiceerde de cijfers op de startdag van de Week Zonder Vlees. Dit initiatief van Isabel Boerman is mede mogelijk gemaakt door de GPA.

Deelnemers eten – zoals de naam al aangeeft – een week lang geen vlees. Het initiatief past in de aanpak van GPA. Ze pleit al langer voor grootschalige inzet van private en publieke middelen voor de maatschappelijke gedragsverandering naar een meer plantaardig eetpatroon.

Reageer op dit artikel