artikel

Café René: Metaal is bij ons geen CCP

Algemeen

Café René: Metaal is bij ons geen CCP

Deze kop doet vermoeden dat ik nu echt de draad kwijt ben. Tijdens een interimopdracht bij een groothandel in delicatessen kwam er een consumentenklacht binnen. Uit de enveloppe rolde vervolgens een scherpe bout. Voor de QA-manager was dit een uitgelezen kans voor een grondige oorzaakanalyse, nietwaar? Dit artikel is verschenen in VMT 4 van 19 april 2019.


Over René

Mijn naam is René ter Brugge. Ik ben interim-QA-manager/voedingsmiddelentechonoloog bij Scienta nova in Raalte. Graag neem ik je mee in waargebeurde hilarische voedselonveilige gebeurtenissen die herkenbaar zijn. ‘Erger je niet, verbaas je’, luidt mijn QA-motto.
Op een dag heb ik de deur gesloten van een café dat directe toegang verschafte tot de productieruimte waar voedingsmiddelen bereid werden. Mijn bijnaam was toen snel gevonden.
René ter Brugge is werkzaam bij Scienta nova als interim QA manager/voedingsmiddelentechnoloog.


Spreken is zilver, zwijgen is goud

Nu rees de vraag: hoe de klacht af te handelen. De klacht kwam van een consument die een scherpe bout op zijn bord had aangetroffen en hiervan niet gecharmeerd was. Uit navraag bij de kwaliteitsman bleek dat de bout uit een nieuwe machine kwam. Hij had als antwoord op de vraag gestuurd: metaal is bij ons geen CCP (critical control point) zolang we geen metaaldetectie hebben. Tot die tijd wordt metaal beheerst door preventief onderhoud van de Technische Dienst en audits productvreemde delen van de Kwaliteitsdienst. “In het verleden hebben we slechts enkele incidenten gehad met metaal, maar er was nooit sprake van voedselveiligheidsgevaar. Intussen zijn er metaaldetectoren aangeschaft maar nog niet geïnstalleerd. We willen namelijk over op IFS”, was de toelichting. Bij het lezen van dit antwoord gingen bij mij alle alarmbellen af.

Het ijzer smeden als het heet is

Een klacht goed afhandelen is van essentieel belang voor een bedrijf. De laatste tijd zie ik op verschillende platforms te vaak klachten verschijnen die escaleren door een onjuiste afhandeling. Ontzorgen van de klager is het kernwoord. Wat duidelijk naar voren komt is dat deze kwaliteitsmedewerker te weinig kennis had van een voedselveiligheidssysteem en risicoanalyse. En dit bedrijf wil over op IFS? Succes. Bij zijn antwoord kun je veel kanttekeningen plaatsen, zoals:
• Waarom is metaal geen CCP?
• Waarom vormden de incidenten geen voedselveiligheidsproblemen?
• Hoe borg je met een audit de productvreemde delen?
• Waarom zat er dan wel metaal in het product?
• Waarom zijn de metaaldetectoren niet geïnstalleerd?
• Waarom is dit product niet geblokkeerd?

De verbeteracties

Mijn verbeterpunten? Vraag je af of deze QA-manager wel op de juiste plek zit. Hij komt in elk geval in aanmerking voor een externe promotie. Column ‘Metaal is bij ons geen CCP’ Over René Mijn naam is René Ter Brugge. Ik ben interim-QA-manager/ voedingsmiddelentechnoloog bij Scienta nova in Raalte. Graag neem ik je mee in waargebeurde hilarische en herkenbare voedselonveilige gebeurtenissen. ‘Erger je niet, verbaas je’, luidt mijn QA-motto. Op een dag sloot ik de deur van een café dat directe toegang verschafte tot de productieruimte waar voedingsmiddelen werden bereid. Mijn bijnaam was toen snel gevonden.

Reageer op dit artikel