artikel

Emulgator uit bananenschil

Algemeen

Emulgator uit bananenschil

Moayad Abushokhedim uit Jordanië is al van jongs af aan geïnteresseerd in de werking van voeding. Zo vroeg hij zich als 16-jarige al af waarom een wortel oranje is. Acht jaar later heeft de jonge entrepreneur het bedrijf 7th Circle – genoemd naar het gebied in Amman waar hij vandaan komt – waarmee hij zoetstoffen, emulgatoren en conserveermiddelen uit groente en fruit extraheert. Dit artikel is verschenen in VMT 15 van 14 december 2018.

“Ik had de mogelijkheid om foodscience te studeren aan de universiteit van Jordanië. Daar ben ik begonnen met onderzoek wat leidde tot het bedrijf dat ik begin 2018 heb opgestart. Ik ben zes jaar bezig geweest om uit te zoeken hoe ik chemische componenten uit voeding kan isoleren zonder dat de functionaliteit verloren gaat”, vertelt Moayad Abushokhedim. De jonge ondernemer ontwikkelde een technologie waarmee hij een conserveermiddel uit wortel kon extraheren. Hij kreeg daarbij hulp van de universiteiten van Wageningen en Groningen. “Ze hebben me echt heel goed geholpen, vooral met kennis over over voedselveiligheid”, benadrukt Abushokhedim. Hij paste dezelfde gepatenteerde technologie toe op appel en peer om daar een zoetstof uit te extraheren en op bananenschillen om emulgatoren te winnen. De natuurlijke conserveermiddelen werken wel alleen in een omgeving met een lage pH en ook alleen op schimmels en gisten.

Voedselverspilling tegengaan

Behalve dat de additieven van een natuurlijke bron afk omstig zijn, aanhakend bij de consumententrend van een clean label, gebruikt het bedrijf fruit en groente die anders zou worden weggegooid. Hiermee haakt het bedrijf ook aan bij de trend om voedselverspilling tegen te gaan. “We krijgen onze grondstoffen van de haven van Rotterdam. Ze hebben een berg van 20 miljoen ton verspilde groente en fruit die wij goed kunnen gebruiken.” Om de groenten goed te houden voordat ze worden verwerkt in de fabriek in Vlaardingen, voegt Abushokhedim een zure vloeistof toe waardoor ze 48 uur houdbaar zijn. “We kunnen ook schimmels in de grondstof detecteren. Is een grondstof beschimmeld, dan gebruiken we die niet om additieven van te maken. Maar we gooien ze ook niet weg: we verkopen die grondstoffen als mest.”

Meer productielocaties

De ingrediënten zijn goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Dit betekende een flinke versnelling voor de startup. Intussen heeft 7th Circle 30 klanten waaronder Beyond Meat, een Amerikaanse producent van vleesvervangers. De productielocatie in Vlaardingen is gehuurd, de machines zijn van het bedrijf zelf. Hiermee produceert het bedrijf de additieven onder de merknaam Fooditive. De capaciteit van de fabriek is 4,5 miljoen kilo per jaar. “Dat lijkt veel, maar voor de additievenmarkt is dat heel weinig.” De entrepreneur heeft al plannen om uit te breiden: “Nu dat we de technologie succesvol hebben bewezen in Nederland, starten we met nog twee productielocaties: in Stockholm en in het Verenigd Koninkrijk.” De belangstelling voor de ingrediënten van 7th Circle is enorm, ook van grote voedingsmiddelenbedrijven. Het bedrijf zoekt daarom naar een partner waarmee het sneller kan uitbreiden: “Maar na de aandacht van de afgelopen maanden komt dat wel goed.”

Reageer op dit artikel