artikel

Café René: Kort door de bocht met een heftruck

Algemeen

Café René: Kort door de bocht met een heftruck

In een voedingsmiddelenbedrijf is altijd een elektrische heftruck te vinden. Leuk speelgoed voor op de productievloer, maar nooit vrij van incidenten. Al die rijbewegingen vormen een groot arborisico. Vooral kruisbesmetting kan de houdbaarheid van producten ernstig ondermijnen. Hoe ga je er goed mee om? Dit artikel is verschenen in VMT 3 van 22 maart 2019.


Over René

Mijn naam is René ter Brugge. Ik ben interim-QA-manager/voedingsmiddelentechonoloog bij Scienta nova in Raalte. Graag neem ik je mee in waargebeurde hilarische voedselonveilige gebeurtenissen die herkenbaar zijn. ‘Erger je niet, verbaas je’, luidt mijn QA-motto.
Op een dag heb ik de deur gesloten van een café dat directe toegang verschafte tot de productieruimte waar voedingsmiddelen bereid werden. Mijn bijnaam was toen snel gevonden.
René ter Brugge is werkzaam bij Scienta nova als interim QA manager/voedingsmiddelentechnoloog.


Zo zit de vork in de stoel

Op vrijdagmiddag scheurde een heftruckchauffeur zonder te toeteren – de lepels nog in de lucht – naar de vulafdeling. Piepend ging het voertuig door de bocht.
“Stof is geen probleem hoor, dat waait wel weg”, riep de chauffeur.
Ik was verbijsterd en besloot een kijkje te nemen op de vulafdeling. Daar stond een medewerkster in nood handmatig verpakkingen af te vullen. Ze had kramp in haar benen en dreigde op te stappen als er niet snel ergonomische maatregelen werden genomen. “Hoger, iets hoger. Ja, zo is het goed.”
De heftruckchauffeur bracht de lepel precies op de juiste zithoogte, zodat de medewerkster de potjes makkelijk kon afvullen. De caps kon ze er na de pauze wel op drukken. Zij was zeer te spreken over haar elektrische stoel. Ik minder.

Geen vuiltje aan de lucht, toch?

Als QA-manager zul je de voedsel- en veiligheidsrisico’s wel herkennen:

Een heftruck naast naakt product. Rijbewegingen kunnen een gist- of schimmelprobleem veroorzaken als gevolg van veel luchtverplaatsing.

Zitten op de lepel van een heftruck. Oneigenlijk gebruik van machines en materialen levert altijd arborisico’s op.

Ergonomie in de productie. Een ‘noodoplossing’ heeft altijd een oorzaak. Aanpassingen aan machines worden vaak door de technische dienst uitgevoerd, zonder overleg met de productie of de kwaliteitsdienst.

De verbeteracties

Het is van belang om medewerkers bewust te maken van de arborisico’s. Het personeelsreglement hierop aanpassen kan uitkomst bieden. Daar waar het gaat om ergonomie in de productie is het voor een QA-manager belangrijk om door te vragen tijdens het ochtendoverleg. Communicatie kan ervoor zorgen dat wordt gekozen voor de juiste oplossing. Zo zijn problemen in de toekomst te voorkomen.

Reageer op dit artikel