artikel

5 tips over recyclebare verpakkingen

Algemeen

5 tips over recyclebare verpakkingen

Voor 2025 moeten alle verpakkingen 100 procent recyclebaar zijn. Volgens senior onderzoeker Ulphard Thoden van Velzen is dat niet haalbaar. Wat kan de voedingsindustrie volgens hem wel doen? Dit artikel is verschenen in VMT 3 van 22 maart 2019.

PET, PE of PP

1Gebruik je PET, PE of PP als hoofdmateriaal voor je verpakking, dan komt de verpakking in een van de waardevolle sorteerproducten terecht en kan het gerecycled worden tot een polymeer-zuiver recyclaat.

 

Hele verpakking

2Maak de hele verpakking recyclebaar. Alle elementen hebben invloed op de recyclebaarheid, zoals de doppen, labels, lijmen, inkten, bedrukkingen en de coatings. Componenten die je beter kunt mijden zijn onder meer siliconen ventielen, POMplunjers, glazen balletjes, metalen veertjes, total-bodysleeves, niet-afwasbare etiketten, niet-oplosbare lijm en PVdC-coatings.

Eén hoofdmateriaal

3 met kleurMaak een verpakking zoveel mogelijk van één hoofdmateriaal en stem de componenten hierop af zodat die relatief makkelijk en efficiënt te verwijderen zijn. Zo is een PET-fles met een PE-dop en sluitring prima, omdat het PE makkelijk afgescheiden kan worden. Voor een HDPE-fles kies je juist liever een dop van LDPE. Die dop is mengbaar met het hoofdkunststof. Maar probeer meerlaagse verpakkingen zoveel mogelijk te vermijden.

Middelmaat

4Vermijd verpakkingen die te klein (kleiner dan 5 cm) of te groot (groter dan 25 cm) zijn. Alleen de middelmatig grote verpakkingen komen automatisch door het sorteerproces. Te kleine verpakkingen komen in de fijne sorteerrest terecht en worden verbrand. Te grote verpakkingen worden handmatig gesorteerd of worden verbrand.

Geen zwart

5 met kleurVermijd zwarte verpakkingen. Die worden namelijk niet herkend en komen hoofdzakelijk in de sorteerrest terecht. Bij sommige geavanceerde sorteerbedrijven in het sorteerproduct MIX. Ze dragen in ieder geval niet bij aan een circulaire economie. Er komen nu alternatieve zwarte kleurstoffen op de markt die sortering wel toestaan en anders is het eenvoudig: kies een andere kleur.

Ulphard Thoden van Velzen is senior onderzoeker verpakkingstechnologie bij Wageningen Food & Biobased Research

Reageer op dit artikel