artikel

5 tips over food defense en fraudebestrijding

Algemeen

5 tips over food defense en fraudebestrijding

QESH-manager Martin Scheijen heeft in zijn loopbaan veel te maken gehad met de onderwerpen food defense en fraudebestrijding. Wat zijn in zijn optiek de belangrijkste aandachtspunten en welke tips zou hij zijn collega’s geven? Dit artikel is verschenen in VMT 2 van 22 februari 2019.

Hele keten

1Breng de hele keten in kaart en niet alleen je eigen leveranciers en klanten. Het risico op fraude kan namelijk ook dieper in de keten zitten, bijvoorbeeld bij de leverancier van je leverancier.

 

Logistieke keten

2Mensen vergissen zich wel eens in het aantal tussenstations waarin een lading wordt overgeheveld naar een andere vrachtwagen. Soms gebeurt dit wel acht keer in één traject. Een combi-lading is niet meer te verzegelen en daardoor fraudegevoelig. Breng daarom de hele logistieke keten in beeld of overweeg dedicated transport.

Eigen audits

3 met kleurGa het gesprek aan met je leveranciers en breng de belangrijkste risico’s in kaart. Bij veel ingrediënten kun je vertrouwen op een GFSI-certificering. Bij ingrediënten met een hoog risicoprofiel zou ik dat aanvullen met eigen audits.

Bij de bron

4Sourcen doe je bij de bron en niet bij de handelaren. Toch kun je soms niet om die handelaren heen. Maak dan goede afspraken met hen over de gebieden waar de goederen vandaan komen en leg vast dat zij zelf niets meer aan het product mogen wijzigen.

Vertrouwenscultuur

5 met kleurLeg de verantwoordelijkheden zo diep mogelijk in de organisatie neer. Als je mensen vertrouwen geeft, krijg je dat ook terug. Dat werkt beter dan het opleggen van een overvloed aan regels.


Martin Schrijen is senior QESH-manager bij De Graaf Bakeries

Reageer op dit artikel