artikel

‘Ook mkb heeft baat bij Industrie 4.0’

Algemeen

‘Ook mkb heeft baat bij Industrie 4.0’

Een productiefabriek kan een slimme fabriek worden. Digitaal gekoppelde machines die met elkaar communiceren, data opslaan in de cloud en te besturen zijn vanaf een smartphone of tablet? Het is allemaal mogelijk. Bedrijven zijn er ook al mee bezig: de grote iets meer dan het mkb. Dit artikel is verschenen in VMT 10 van 14 september 2018.

Eenpersoonshuishoudens, online shoppen en gezondheid – met name in relatie tot allergenen – zijn belangrijke consumententrends die ook toeleveranciers van de foodindustrie beïnvloeden. “Voorheen vroegen bedrijven om een ‘simpel’ weegsysteem of een etiketteermachine, nu vragen ze om oplossingen om recalls te voorkomen. En consumenten willen de juiste informatie over allergenen”, vertelt marketingmanager Paul te Velthuis van Bizerba, producent van weeg-, etiketteer- en inspectiesystemen.

Grotere productieruns

“Weegsystemen werden vroeger geprogrammeerd door mensen. Nu worden ze door data gestuurd. De machine kan zichzelf instellen via de informatie die in het etiket is opgeslagen”, zegt Te Velthuis. Volgens salesmanager Wouter Cougé is er ook een verschil tussen Belgische en Nederlandse klanten: “De fabrieken in België zijn kleiner en met minder productielijnen realiseren ze dezelfde flexibiliteit als hun Nederlandse evenknie. In Nederland zijn de productieruns groter. De behoefte aan automatisering en digitalisering is er dus ook groter.” Maar ook in België stijgt de vraag naar automatisering volgens Cougé: “Het thema voedselveiligheid is hot in België. Vroeger deed een operator de visuele controle. Nu vindt de inspectie plaats met vision en x-ray.”

Flexibiliteit bewaken

De salesmanager merkt wel dat vooral grote bedrijven zich met Industrie 4.0 bezig houden. “Het mkb in zowel Nederland als België is er veel minder mee bezig. “Grote bedrijven zijn op zoek naar de meest efficiënte fabriek. Mkb-bedrijven schrikken van de benodigde investering.” Volgens Cougé zijn het juist deze kleine bedrijven die moeten investeren in Industrie 4.0-technologie om de nodige flexibiliteit en opvolging van het machinepark te bewaken. Productiestoringen kunnen immers een grotere impact hebben op en mkb’er met een beperkt machinepark. “Denk bijvoorbeeld aan predictive maintenance. Sensoren registreren de productie in real-time. In de cloud wordt een virtueel beeld van de installatie weergegeven. Software herkent vroegtijdig mogelijke zwakke plekken en meldt deze zelfstandig. Het serviceteam wordt automatisch geïnformeerd, zodat het probleem te verhelpen is voordat de machine uitvalt.”

Machines regelen via een label

De autobranche kent sleutels die de specifieke gegevens van een bepaalde bestuurder opslaan. Zodra deze instapt, worden de stoelen automatisch ingesteld volgens eerder gedefinieerde parameters. Bizerba past met Plug-in-Label een vergelijkbaar principe toe voor de besturing van de prijs- en warenetikettering. Zodra de levensmiddelproducent een etikettenrol plaatst, scant de weeg- en etiketteermachine via een camerasysteem een code op de achterzijde van de dragerband, waarna deze zich zelfstandig instelt op de betreffende toepassing. De code bevat gegevens over het etiket zelf en over eerder vastgelegde parameters die door de gebruiker uit de klantendatabase worden opgehaald en ingevoerd. De etiketteermachine kan zodoende herkennen met welk materiaal en formaat op dat moment wordt gewerkt, waar de afdrukzones zich bevinden, welke soorten lak en lijm worden gebruikt en wat de maximale afdruksnelheid is.

Reageer op dit artikel