artikel

Innovaties WoTS haken aan bij Industrie 4.0

Algemeen

Innovaties WoTS haken aan bij Industrie 4.0

De Proces Innovatie Prijs is al jaren gekoppeld aan Industrial Processing, een van de vijf beurzen die valt onder de WoTS. Veel van de inzendingen van dit jaar haken aan bij Industrie 4.0. Sensoren, digitale diensten, camera’s en tablets: allemaal gaan ze mee in de trend van digitalisering, connectiviteit en de wens om menselijke fouten uit te sluiten. Dit artikel is verschenen in VMT 10 van 14 september 2018.

Een selectie uit de nominaties.

Sensor meet tegelijk vocht, vet, kleur en bedhoogte

NDC Technologies heeft voor de productie van snackfoods en bakproducten een sensor ontwikkeld die naast vocht en vet gelijktijdig kleur en product-bedhoogte meet. Hierdoor kunnen snackproducenten nog beter het bakproces beheersen en het overbakken van producten, waarbij acrylamide kan vrijkomen, voorkomen. Traditionele kleurbepaling gebeurt met een kleurenkaart.

Ook bij het handmatig presenteren van monsters aan een laboratoriumkleurmeter is subjectiviteit niet uit te sluiten. De operator bepaalt namelijk welke monsters aan de kleurmeter worden gepresenteerd. Bij het real-time monitoren van de bakkleur met een online meetsysteem wordt objectief de kleur bepaald en is het productieproces zo nodig direct bij te sturen. Naast vocht-, vet- en kleurmeting is ook de product-bedhoogte van belang voor een constante goudbruine productkleur.

De bakgraad wijzigt als de hoeveelheid product in de frituuroven of bakstraat verandert en de overige productieomstandigheden gelijk blijven. Voor een constant productieproces is het meten van de gemiddelde product-bedhoogte op de productieband bij de uitgang van de bakoven een belangrijke productieparameter voor een consistent product.

Ook op Industrial Processing: een efficiënte magneetmotor


Parker Hannifin toont de GVM-motor, een compacte en ultra-efficiënte permanente magneetmotor voor vele toepassingen. De GVM-motor kan een toerental bereiken van meer dan 11.000 toeren wat mogelijk is dankzij optionele keramische lagers. De GVM is in eerste instantie ontworpen als een mobiele motor voor toepassingen als constructievoertuigen, bussen, motorfietsen en scooters.

De GVM is echter, onder andere door het gladde ontwerp, ook geschikt voor het aandrijven van industriële toepassingen in bijvoorbeeld de voedingsmiddelenindustrie. Naast de hoge efficiency kent de GVM ook een geavanceerd koelsysteem waarmee de motor hoge vermogens in compacte afmetingen kan ontwikkelen, ook bij hogere omgevingstemperaturen.

De GVM kan ook efficiënt energie regenereren en is daarmee ook geschikt voor hybride aandrijvingen. Op dit moment bestaat de GVM-range uit twee modellen: 142 en 210, binnenkort uitgebreid met de grotere en krachtigere 310. Meer informatie: www.parker.com.

Scan van hele fabriek

Met behulp van de Industrial 360° camera maakt Bilfinger Tebodin Netherlands een scan van de fabriek van hun klanten. Door in te loggen in een online omgeving kan de klant vervolgens in een fotorealistische wereld door zijn hele fabriek heenlopen.

Doordat het model in een cloudomgeving staat, is er geen speciale soft ware nodig en kunnen gebruikers zonder speciale training het model direct gebruiken. Ook kan overal met een internetverbinding worden ingelogd. Een gemiddelde fabriek is binnen drie uur gescand en de scan is de volgende dag direct beschikbaar. Met de scan kunnen procesoperators en onderhoudspersoneel worden getraind. Leveranciers hoeven niet fysiek in de fabriek te zijn, maar kunnen virtueel de installatie betreden om te zien waar werkzaamheden moeten worden verricht.

De installatie is snel en laagdrempelig vast te leggen – niet zoals hij gebouwd is – maar zoals hij daadwerkelijk is. Ook aanpassingen zijn snel door te voeren.

Alarmmeldingen direct naar operator

ATALK is een gepatenteerde (in aanvraag) veiligheidstechnologie waarmee kritische alarmmeldingen uit een procescontrolesysteem direct en automatisch naar de walkietalkie van de verantwoordelijke operatoren op de site worden verzonden.

Door het ATALK-systeem te gebruiken, zijn manuele acties om deze berichten te verzenden niet langer nodig. Daardoor daalt de kans op vertragingen en mogelijke menselijke fouten drastisch. ATALK kan de waarde van bestaande systemen en de veiligheid op de site verhogen door sneller en gerichter informatie te delen. Het systeem is hiervoor te koppelen aan de meest gangbare radiocommunicatiesystemen, waardoor de investering beperkt blijft.

Bidirectionele communicatie tussen de walkietalkie en het PCS-systeem laat toe om meldingen te herhalen, ontvangst te bevestigen en voor gedefinieerde acties op te starten, zoals het aansturen van een alarmhoorn, verlichting of de toegangscontrole. Naast het verhogen van de veiligheid op de site, is ATALK ook in te zetten om de operationele efficiëntie te verhogen.

Door op een site meerdere radiofrequenties te gebruiken, zijn verschillende berichten naar verschillende gebruikers te sturen. Zo zouden systemen voor conditiemonitoring van pompen of motoren automatisch meldingen kunnen doorsturen naar de onderhoudsploeg bij detectie van potentiële problemen.

Support op afstand

Tetra Pak is genomineerd voor de digitale tools die ze bieden via Tetra Pak Digital Services. Data-analyses, virtuele trainingen, support op afstand en apps zijn enkele van de aangeboden diensten. Voor Tetra Pak is service niet alleen repareren wat kapot is, maar voorkomen dat machines kapotgaan. Predictive maintenance is zo’n dienst. Zo kan apparatuur verschillende soorten sensoren bevatten, zoals vibratie, temperatuur en torque. Deze geven waardevolle informatie. Tetra Pak kan tot 600 signalen van een productielijn verzamelen, deze opslaan in een cloud en met algoritmes in een datacenter analyseren. Met de gegevens is de resterende leeftijd van de apparatuur te berekenen.

Platformonafhankelijke software

De meeste processen die zich richten op Industrie 4.0 zullen, nu of in de toekomst, werken in een omgeving met gemengde architectuur. Dit betekent dat in faciliteiten oudere netwerken en industriële Ethernetnetwerken steeds vaker naast elkaar werken. Procentec ontwikkelde daarom een tablet met een platformonafhankelijk softwarepakket dat geschikt is voor het oplossen van problemen en het plegen van onderhoud op industriële Ethernet- en Profibusnetwerken. Het softwarepakket is mobiel wat in-the-field-gebruik mogelijk maakt.

Volgens Procentec kan een gebruiker met de Mercury-tablet snel en makkelijk inzicht krijgen in de gezondheid van zijn netwerk. Het spoort mogelijke fouten op en helpt kostbare downtime voorkomen. Na koppeling verkent Mercury automatisch en snel het industriële Ethernet-netwerk. De tool herkent apparaten en vraagt relevante informatie op.

De WoTS


De WoTS vindt plaats van 2 tot en met 5 oktober in Jaarbeurs Utrecht. De vijf beurzen die onder de WoTs vallen zijn: World of Automation, World of Laboratory, World of Motion&Drives, World of Electronics en Industrial Processing. Meer informatie: www.wots.nl

 

Reageer op dit artikel