artikel

VMT Jaaroverzicht 2012 – Maart

Algemeen

VMT Jaaroverzicht 2012 – Maart

De voedingsmiddelenindustrie heeft ook in 2012 niet stil gestaan. Van ontslagen en promoties tot ernstige kwesties en leuke nieuwtjes. Wat waren al die nieuwswaardigheden ook alweer? VMT maakte voor u een selectie en vatte deze samen in het Jaaroverzicht van 2012. Vandaag: maart.

Appelsientje en stevia

In navolging van de opkomende trend van stevia brengt Appelsientje in maart dit jaar een koolzuurhoudende frisdrank op de markt met de naam Sprankelfruit. Bijzonder aan de light variant van het drankje is dat het is gezoet met stevia. Appelsientje is hiermee de eerste Nederlandse producent in het drankensegment die een product met stevia op de markt brengt. De frisdrank bevat geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen, geen conserveermiddel en bevat alleen natuurlijke ingrediënten.

Kankerverwekkende stof in cola

Coca Cola en PepsiCo passen deze maand hun recept voor cola aan nu de overheid van de Amerikaanse staat Californië een ingrediënt op een lijst van kankerverwekkende stoffen plaatste. Het gaat om de chemische stof die de cola zijn caramelkleur geeft. De twee frisdrankenproducenten zien zich hiertoe genoodzaakt om te voorkomen dat zij een waarschuwingslabel op de verpakkingen van cola moeten plaatsen. Een label met een waarschuwing voor een kankerverwekkende stof zou de populariteit van de producten ernstig kunnen schaden.

Het zijn de eerste receptwijzingen in lange tijd. Het 126 jaar oude recept van Coca-Cola was oorspronkelijk een medicijn in de vorm van een siroop waar eerst water en later koolzuurhoudend water aan werd toegevoegd. Het recept van Pepsi-cola bestaat sinds 1890 en was bedoeld tegen maagpijn. Sindsdien zijn de recepten nauwelijks gewijzigd.

Lijst met gezondheidsclaims

De commissie voor Volksgezondheid en Voedselveiligheid van het Europees Parlement geeft in maart groen licht voor de publicatie van de eerste lijst met 222 generieke gezondheidsclaims. Maar dat gebeurde wel met enige vorm van weerstand. Twee leden van de EP-commissie diende namelijk een voorstel in om de publicatie van de claims te blokkeren. Europarlementariërs Chris Davies en Sirpa Pietikäinen twijfelen aan de aan de “verantwoording en de evenredigheid van de beoordelingsprocedure” die de EFSA gebruikte bij 13.1-claims. Zij zouden graag een transparantere beoordelingsprocedure zien. Met een meerderheid (37 tegen en 22 voor ) besloten de leden van de EP-commissie tegen het voorstel van Davies en Pietikäinen te stemmen om de goedkeuring van de eerste 222 gezondheidsclaims te blokkeren.

En verder deze maand:

  • Lipton vervangt 30% van de suiker in de Lipton Ice Tea Greenproducten door stevia.
  • Bavaria introduceert een nieuwe variant in zijn reeks alcoholvrije bieren; Bavaria 0.0% Lemon.
  • De Europese ministers keurden op 8 maart wetgeving goed die voorschrijft dat fruitsappen alleen de naam mogen krijgen die overeen komt met het hoofdingrediënt.
  • VMT organiseerde het Food Event.

Lees ook op VMT online:

VMT Jaaroverzicht 2012 – Februari

Reageer op dit artikel