artikel

Vers, ambachtelijk en natuurlijk genieten

Algemeen

Een bezoek aan de Tavola, de tweejaarlijkse delicatessenvakbeurs in Kortrijk, België, was weer genieten. Vers, ambachtelijk en natuurlijk zijn onmiskenbaar de trends voor de retail en de groothandel. Dit kwam ook duidelijk naar voren uit de Tavola’s die werden uitgereikt.

De kennismaking met de beurs begon met heerlijke ‘Food Pairing’ tapas in een loungeachtig restaurant middenin de Kortrijk Xpobeurs. Op een langwerpig vierkant bord ligt ganzenlever, gerookte paling op een slaatje van rode biet, tomaat en granaatappel. Een tweede tapa is entrecote met venkelsalade en bearnaisesaus met witte chocolade uit de Dominicaanse Republiek en aardappelbolletjes. De producten illustreren duidelijk waar Tavola voor staat, onderstreept beursmanager Patricia Huygelier.

Succesvolle beurs
De beurs was met 395 exposanten uit 12 landen en 18.036 (+ 2,3%) professionele bezoekers uit 23 landen een succes. “De exposanten waren zorgvuldig geselecteerd op hun hoogstaand aanbod van kwaliteitsproducten”, verklaart Huygelier. Opvallend was de relatief grote belangstelling vanuit de Nederlandse retail- en cateringsector.

Traditiegetrouw werden de Gouden Tavola’s uitgereikt. De winnaars werden gekozen door een deskundige en breed samengestelde jury. Aan de finale deden 39 producten mee, geselecteerd uit 66 aanmeldingen.

Disney-pannenkoeken
Het Brugse bedrijf Little Big Bakery kreeg de Gouden Tavola Retail voor haar ambachtelijke pannenkoeken in de vorm en de tekening van Disney-figuurtjes. Inmiddels zijn Mickey Mouse en Winnie the Pooh per acht stuks verkrijgbaar in een doorzichtige folieverpakking waar ook de figuurtjes op zijn aangebracht. Het bedrijf richt zich nadrukkelijk op de kindermarkt en voegt ‘fun’ toe aan een klassiek product. Dankzij een gepatenteerd productieproces zijn alle vormen en tekeningen mogelijk.

Diepgevroren muffindeeg
Rolph & Rolph ontwikkelde diepgevroren kant-en-klaar muffindeeg in een spuitzak van 500 gram. Het Waalse bedrijf uit Dottignies kreeg hiervoor de Gouden Tavola Traiteur. De receptuur is ambachtelijk en dankzij de spuitzak kan de gebruiker de grootte van de muffin zelf kiezen. De houdbaarheid van het product is een jaar. Er zijn diverse smaken, waaronder met chocoladestukje, citroen, appel met kaneel en amandel.

Minitartaar van tomaat
De derde Gouden Tavola, voor de Foodservice, ging naar Delisol uit het West-Vlaamse Ieper. Het bedrijf stond op de beurs met een smakelijke minitartaar van tomaat, dat als diepvriesproduct per zes stuks verpakt wordt verkocht. Om de sappigheid van de tomaat te behouden, zijn deze halfgedroogd, vervolgens versneden en op smaak gebracht met een gearomatiseerde olijfolie. Alle ingrediënten zijn natuurlijk.

Chocolade
Choc-o-lait uit het Vlaamse Merelbeke toonde de Choc-o-lait, een blok Callebaut chocolade op een stokje in allerlei verpakkingen: van een eenvoudige flow pack verpakking tot mooie stevige luxe geschenkverpakking voor een of meerdere stuks. Er zijn negen smaken. De chocolade lost op bij roeren in een kop hete melk. Bijzonder leuk zijn de stevige transparante kunststofverpakkingen voor speciale gelegenheden, als Valentijn of ‘X-mas’ (Kerstmis, red.). Ook is er een ‘Golden Edition’ met originele chocolade van de Azteken, de uitvinders van de chocolade. Opvallend was de zesstuksverpakking in piepschuim voor onderweg.

IJskoffie
Het Franse bedrijf Cafés Didier Boulet presenteerde onder het merk Waka een sprankelende ijskoffie in een opvallende aluminium 25 cl fles met een zwarte dop en label. Het product bevat 2,5% koffie en het cafeïnegehalte is 26,6 mg/100 ml, wat relatief hoog is. De smaak is fris en niet zoet. De houdbaarheid is een jaar.

Maaltijdsalades
StarMeal uit het Vlaamse Herselt levert vanaf week 17 verse pastasalades met een saus aan de Nederlandse Jumbo supermarkten. Opvallend is de keuze voor een lange verpakking. Bestek zit apart verpakt in een compartiment. Het bedrijf heeft in België een marktaandeel van 60% en begeeft zich nu dus ook op de Nederlandse markt. De salades smaken heerlijk en voldoen aan de Voedingsaanbevelingen.

Reageer op dit artikel