artikel

Eigen baas

Algemeen

Voor jezelf beginnen in de voedingsmiddelensector. Hoe doe je dat? Waarom begin je eraan? En hoe bevalt het? Eigen bazen vertellen over de leuke en minder leuke kanten van het leven als zelfstandig ondernemer.Marc van Os levert samen met Tom van Ek natuurlijke kleurstoffen aan voedingsmiddelenbedrijven. Het verhaal van Holland Ingredients in Wolveg

Eigen Baas

Dionne Irving

Voor jezelf beginnen in de voedingsmiddelensector. Hoe doe je dat? Waarom begin je eraan? En hoe bevalt het? Eigen bazen vertellen over de leuke en minder leuke kanten van het leven als zelfstandig ondernemer.

Marc van Os levert samen met Tom van Ek natuurlijke kleurstoffen aan voedingsmiddelenbedrijven. Het verhaal van Holland Ingredients in Wolvega.

Voor de één was het de tweede keer dat hij voor zichzelf begon; de ander stapte voor het eerst in het ongewisse avontuur van zelfstandig ondernemerschap. Marc van Os (45) en Tom van Ek (43) waren collega’s bij Vitablend. Drie jaar geleden waagden ze de stap om voor zichzelf te beginnen. “We begonnen net voor de crisis, maar dat heeft niet slecht voor ons uitgepakt”, vertelt Van Os. “Bedrijven gingen op zoek naar goedkopere leveranciers, maar wel met dezelfde kwaliteit.”

Natuurlijke kleurstoffen
Uit de beruchte Southampton-studie bleek dat zes synthetische kleurstoffen mogelijk voor hyperactiviteit bij kinderen kunnen zorgen. Dat was in 2009 reden voor veel bedrijven om naar natuurlijke alternatieven uit te kijken. “Daar hebben we goed op ingespeeld”, legt Van Os uit. “Wij verkopen natuurlijke kleurstoffen maar ook kleurende fruitextracten die een goed alternatief zijn. We hebben sinds kort een natuurlijke blauwe kleurstof, Spirulina, geproduceerd door de Nederlandse algenspecialist Ingrepro waarmee we samenwerken. Wij zijn de exclusieve leverancier”, vertelt Van Os trots.
Andere kleurstoffen halen ze bij producenten uit onder andere Peru en Mexico. “Deze bedrijven waren nog op zoek naar een Europese distributeur.”
Maar hoe houden ze zich staande tussen grote kleurstoffenleveranciers? “Sommige bedrijven zijn juist op zoek naar een kleine leverancier. Die zijn flexibeler, kunnen sneller leveren en zijn klantvriendelijker dan de grote.”

Zelf mengen
Eigen verantwoordelijkheid en zelf beslissen over de strategie; dat waren de belangrijkste redenen voor het duo om voor zichzelf te beginnen. “Ik stond mede aan de basis van Vitablend, maar dat bedrijf is in de afgelopen jaren flink gegroeid. Ik wilde weer wat kleinschaliger werken.” Met z’n tweeën een eigen bedrijf starten is toch uitdagender, vertelt Van Os. “Het voordeel is dat we elkaar al langer kennen. De samenwerking gaat daarom prima, we vullen elkaar goed aan.”
Het nadeel van een kleinere organisatie: ook alle andere werkzaamheden komen bij het tweetal terecht. Naast in- en verkoop van kleurstoffen, mengen de eigen bazen ook eigenhandig verschillende kleurstoffen. “We hebben een ruimte ingericht voor de productie van blends. Afgelopen week hadden we een vervolg-audit voor het HACCP-systeem. Dat hoort er ook allemaal bij.”

Hoger inzetten
Een flinke hobbel was de financiering rond krijgen. Van Os merkte dat de communicatie met de banken niet vlekkeloos verloopt. “De bank wil 100% zekerheid hebben, maar dat is moeilijk op voorhand te geven.” Het tweetal had geluk om het startkapitaal vóór de crisis rond te krijgen. Met een goed ondernemersplan en flink wat eigen geld is de financiering uiteindelijk wel gelukt. “Mijn advies aan starters is om hoger in te zetten dan je eigenlijk nodig hebt. Zo hoef je niet voor een tweede keer bij de bank om geld te vragen als je harder groeit dan verwacht.”

[kader]
Naam: Holland Ingredients BV

Sinds: september 2007
Maakt: kleurstoffen, water- en olieoplosbaar
Startkapitaal: €225.000
Aantal werknemers: 2
Advies aan aspirant-eigenbazen: zorg voor ruime financiering en een goed doordacht ondernemingsplan
Grootste valkuil: te veel tijd kwijt zijn aan bijzaken
Werkweek (aantal uren): 50 – 60 uur

Reageer op dit artikel