artikel

Stelling: ‘De voedingsmiddelenindustrie is gebaat bij afwijzen gezondheidsclaims’

Algemeen

Stelling: ‘De voedingsmiddelenindustrie is gebaat bij afwijzen gezondheidsclaims’a) Eens. Fabrikanten die een goed onderbouwde claim indienen zien zo hun werk beloond.b) Oneens. EFSA is veel te streng bij de beoordeling van claims. Dit remt innovatie.c) Deels eens. Alleen kapitaalkrachtige bedrijven hebben voordeel bij deze afwijzingen.d) Anders, namelijk …

Stelling: ‘De voedingsmiddelenindustrie is gebaat bij afwijzen gezondheidsclaims’

a) Eens. Fabrikanten die een goed onderbouwde claim indienen zien zo hun werk beloond.
b) Oneens. EFSA is veel te streng bij de beoordeling van claims. Dit remt innovatie.
c) Deels eens. Alleen kapitaalkrachtige bedrijven hebben voordeel bij deze afwijzingen.
d) Anders, namelijk …

De Consumentenbond prijst de daadkracht van de EFSA. De kritiek van fabrikanten dat de EFSA te streng zou zijn, verwijst de Consumentenbond naar de prullenbak. Ze huilen krokodillentranen, aldus de consumentenorganisatie. “Het kaf wordt nu eindelijk van het koren gescheiden. Het is goed dat een onafhankelijke instantie het bewijsmateriaal beoordeelt”, zegt directeur Bart Combée van de Consumentenbond.

Herman Koëter, directeur Orange House Partnership vzw, voormalig wetenschappelijk directeur van EFSA, kiest ook met grote stelligheid voor a.
“Goed onderbouwde claims worden zonder meer gehonoreerd. EFSA heeft bewezen dat het volkomen onafhankelijk van welke druk dan ook zuiver wetenschappelijk onderbouwde opinies over gezondheidsclaims kan produceren. Het werd hoog tijd dat het kaf van het koren werd gescheiden en de misleiders door de mand vielen. Te veel ingediende claims suggereerden een zo veel betere gezondheid na consumptie van x of y dat de consument haast met een schuldgevoel werd opgezadeld als hij geen probiotica of een bepaalde margarine gebruikte. Het is inmiddels duidelijk dat een theoretische verklaring niet hetzelfde is als de vereiste klip en klare onderzoeksresultaten.”

Pieter Pekelharing, CEO bij Winclove Bio Industries, producent van probiotica, kiest voor d. “Wie voordeel hebben bij wat de EFSA doet, zijn de farmaceutische industrie en die voedingsmiddelenbedrijven die via internet consumenten onzin wensen te verkopen. Door het beleid van de EFSA zullen gezondheidsclaims op voeding dramatisch afnemen. Zoekende consumenten met een health concern zullen in het reguliere kanaal nauwelijks nog informatie kunnen vinden. Die hebben dan nog twee opties: internet en farma. En beide zijn niet goed voor de serieuze voedingsmiddelenindustrie. Ook zal innovatie afnemen en daardoor zullen minder nieuwe en interessante producten op de markt verschijnen. Dus minder nieuws, minder aandacht in de pers en zo wordt alles rondom de relatie voeding en gezondheid een dooie boel.”
In VMT 5 2010 vertelde Paul Schreurs van Danone over het complexe Europese beoordelingsproces van gezondheidsclaims. Het verloopt traag en leidt tot grote frustratie bij voedingsmiddelenbedrijven die vaak niet weten waar ze aan toe zijn. Dit geldt ook voor Danone. “Het is een nieuw proces zonder heldere spelregels.”

Reageer op dit artikel