artikel

Diner daagt uit tot duurzaam eten

Algemeen

Fooddesigner Katja Gruijters gooide twee jaar geleden tijdens het VMT Food Event hoge ogen met een Cradle to Cradle-diner volledig gemaakt van reststromen uit de foodindustrie. Dit jaar gaat ze een stapje verder en zet ze in op het voorkómen van reststromen. Met het interactieve diner wil ze inspireren en aanzetten tot discussie.

“Mooi van Nature is de filosofie waarbinnen ik me op duurzaam eten richt”, vertelt Katja Gruijters. De fooddesigner werkte het Cradle to Cradle-concept verder uit tot haar eigen project waarbinnen ze een bewustwordingsproces probeert te creëren om voedselverspilling te voorkomen. “De natuur is daarbij een inspiratiebron om oplossingen te vinden voor maatschappelijke vraagstukken”, illustreert Gruijters.

“Duurzame ontwikkeling is geen vaststaand begrip. Het wordt continu doorontwikkeld net als de filosofie Mooi van nature. Ik zie dat bedrijven zoekende zijn. Hoe kun je als bedrijf transparant en eerlijk zijn over wat je doet en hoe zorg je dat dit in balans is met wat je communiceert over duurzaamheid?”, legt ze uit. “Hoe kunnen we anders gaan produceren en consumeren en hoe zorgen we dat de consument dit begrijpt?”

Ondergewaardeerd eten
Als ontwerper raakte Gruijters geïnspireerd door alle voedselverspilling die binnen de voedselketen plaatsvindt. “Hoe kun je de keten opnieuw aanpakken en hiermee reststromen voorkomen?”, vraagt ze zich daarbij af. Om de industrie te helpen deze gedachte vorm te geven maakt ze een volledig duurzame maaltijd waarmee ze tijdens het VMT Food Event ‘voedsel voor de geest’ wil geven. Het Feed Your Mind-diner zal volgens Gruijters ook gaan zorgen voor gespreksstof.

“Nu ligt er in de supermarkt allemaal eten waarvan we het vanzelfsprekend vinden dat het er is”, zegt de ontwerpster. Voor het Feed Your Mind-diner ging ze op zoek naar eten dat de supermarkt nooit haalt, ondergewaardeerd en onopgemerkt is. “Eigenlijk zijn er reststromen die helemaal geen reststromen zijn. Ik vind het als ontwerper een uitdaging om juist daar wat mee te doen.” Zo ging ze op bezoek bij boeren, telers en tuinders om tweebenige wortels en tweelingappels te verzamelen. En ook de vis die buiten de boot is gevallen staat op het menu.

Roberts en Gruijters
Bij de ontwikkeling van het diner betrekt Gruijters de Amerikaan Paul Roberts. De schrijver van het boek The End of Food en keynote speaker tijdens het VMT Food Event, is kritisch over het huidige voedselproductiesysteem, dat volgens hem op zijn eind loopt. Een oplossing is volgens Roberts dat alle groepen met belang in het voedselsysteem hun natuurlijker spanning ten opzichte van elkaar aan de kant zetten en transparanter en meer samen gaan werken. De filosofie van Gruijters achter het diner bouwt voort op de gedachten van Roberts.

Wat kunnen bezoekers van het Feed Your Mind-diner verwachten? Gruijters wil nog niet te veel verklappen, maar zegt dat het een maaltijd zal zijn die dicht bij de natuur staat, met veel aandacht voor smaak. De maaltijd zelf is op volledig duurzame wijze gemaakt en tijdens het diner komen voedselvraagstukken aan bod. Gruijters wil de gasten aanzetten tot nadenken. Waarbij ook de entourage tot de verbeelding spreekt.

Reageer op dit artikel