artikel

Bespiegelingen: De wereld in 140 tekens

Algemeen

Gezond kant-en-klaar, folie voor natuurlijk rijpen kaas, duurzame palmolie, succesvolle productinnovaties, mondiaal netwerken en meer http://bit.ly/a2rbiQ. (139 tekens)De inhoud van dit nummer samenvatten in 140 tekens inclusief bijbehorende link naar de volledige inhoudsopgave op de website valt niet mee. Bovenstaande poging geeft nog niet de helft van de artikelen weer. Maar iets samenvatten in 140 tekens is wel de uitdaging die Twitter van ons vraagt. Waar een SMS ons nog ruimte geeft voor 20 tekens extra, is Twitter meedogenloos met zijn 140 karakters.

Maar beperking maakt creatief. Voor iedereen die lange tijd in de diepste regionen van een Braziliaans oerwoud heeft doorgebracht: Twitter ontstond in 2006 en gebruikers publiceren online korte berichtjes, tweets, waarin ze vertellen wat ze doen of wat er gebeurt. Het is eigenlijk chatten, maar dan tegen niemand in het bijzonder.

Het zogenaamde microbloggen werd al snel populair, maar hele volksstammen kwamen niet verder dan ‘Ga nu koffie drinken’ en ‘Geniet van het mooie weer’ en iedereen sprak van een hype die snel een zachte dood zou sterven.

Maar in actieve breinen ontsponnen zich steeds meer mogelijkheden. Schrijver Ronald Giphart startte een Twitterroman, Dirk Scheringa maakte zijn boektitel via een tweet bekend en NRC next plaatst dagelijks een nieuwstweet in de krant. Langzaam maar zeker verdwijnen onzinnige mededelingen en doet Twitter waar het goed in is, bijvoorbeeld snelle verslaggeving na rampen, zoals de noodlanding van US Airways-vlucht 1549 in de Hudson-rivier en de vliegtuigcrash van Turkish Airlines-vlucht 1951 in de buurt van Schiphol.

Toepassingen
En ook de toepassingen van Twitter groeien. Links korter maken kan al langer, maar tweets langer maken is nu ook mogelijk. Twitlonger omzeilt zelfs de beperking van 140 tekens. Waar musjes het liefst twitteren vanaf een hoge tak in een iep op een vroege lenteochtend als de eerste zonnestralen de bladeren raken, twittert de mens zelfs vanaf het toilet als hij dat wil. Snel en to-the-point, dat is de kracht van Twitter. En die kracht willen wij ook gebruiken. Zo is al het nieuws op VMT online via Twitter te volgen en gaan we vanaf nu de uitdaging aan om de inhoud van elk nummer in 140 tekens samen te vatten.

Dus bent u het zat om te wachten tot VMT eindelijk langskomt in de leesmap, of zelfs maar op de mat valt. Profiteer van de digitale snelweg zonder files en let op de berichtgeving via Twitter. Op het moment dat de persen nog aan het opwarmen zijn om al die mooie pagina’s te drukken, heeft vadertje digitaal de artikelen al online geplaatst. Voor u als abonnee is de inhoud van VMT dan al beschikbaar. De inhoud van elke nieuwe VMT zal vanaf nu – volledig Twitterwaardig – kort en krachtig, zonder poespas, binnen de 140 tekens worden aangekondigd. Het is gelukt.

Reageer op dit artikel