artikel

Drie deelbeurzen vormen HET Instrument

Algemeen

Drie afzonderlijke beurzen met elk hun eigen show, entree, demo-projecten en seminars, maar wel gelijktijdig op één locatie gehouden. Dat is het concept van ‘focus en massa’ dat de FHI, federatie van technologiebranches, neerzet voor HET Instrument 2010. Plaats van handeling is van 28 september tot en met 1 oktober uiteindelijk toch Amsterdam RAI.

Speciale shows en innovaties voor verpakking en verwerking: de internationale vakbeurs voor de vleesindustrie IFFA slaat van 8 tot en met 13 mei zijn tenten weer op in Frankfurt am Main.
Alle marktrijpe innovaties uit de gehele productieketen zijn op de IFFA-beurs te bewonderen: van slacht en verwerking tot en met verpakking en verkoop.

Het aanbod op de beursvloer is onderverdeeld in de onderwerpen: slachten en traceren, verwerking, ingrediënten, verpakking, vervoer, opslag, koeling, opslag, transport, voedselveiligheid en kwaliteitsmanagement. Bijzondere aandacht tijdens IFFA krijgen efficiency, bescherming van de consument, voedselveiligheid, hygiëne en het optimaliseren van automatiseringsprocessen. Op de verpakkingsafdeling van de beurs ligt de focus op de zich doorzettende trend van gemaksproducten.
Shows
Behalve de laatste noviteiten biedt IFFA ruimte voor het nodige spektakel. In speciale shows debatteren gerenommeerde sprekers over actuele onderwerpen uit de vleesbranche. Producenten nemen tijdens de beurs deel aan verschillende kwaliteitswedstrijden. Zo strijden vaklieden wie de beste worsten, hammen en vleesschotels kan maken. Op de laatste dag van de Duitse beurs staan de braadworst en een aantal andere worsten in het middelpunt van de belangstelling in “Grote prijs voor de beste worsten”, een internationale kwaliteitstest.

Nederland
Volgens de beursorganisatie zijn alle internationale marktleiders op IFFA vertegenwoordigd. Meer dan de helft van alle exposanten komt van buiten het gastland Duitsland. Ruim 900 bedrijven uit 47 landen zullen naar verwachting hun opwachting maken in Frankfurt. Op het tentoonstellingsoppervlak van 100.000 m2 exposeren vooral ondernemingen uit Duitsland, Spanje en Italië. Nederland eindigt daar vlak achter op de vierde plaats. De organisatie gaat uit van zo’n 60.000 bezoekers uit 125 landen.

Focus en schaalgrootte
Het nieuwe beursconcept omvat drie deelbeurzen die samen één evenement vormen. Het gaat om de drie FHI-branches Industriële Elektronica, Industriële Automatisering en Laboratorium Technologie. Zij ontwikkelden de afgelopen jaren naast de grote vakbeurs HET Instrument kleinschalige events. Daarbij bleek het focussen op onderwerpen en de benadering van specifieke doelgroepen succesvol.

De andere kant van de medaille is evenwel dat het volume en budget dan te beperkt zijn om grote aantallen te bereiken, landelijke promotiecampagnes op te zetten en nieuwe klanten aan te spreken. Daarom dus de keuze voor deelbeurzen van de drie branches, maar wel gelijktijdig. “Bijkomend voordeel is dat met de schaalgrootte van HET Instrument de technologiesector elke twee jaar opnieuw op de kaart wordt gezet bij een breder publiek”, voegt FHI-directeur Kees Groeneveld toe.

Eigen profiel
De drie beurzen voor Industriële Elektronica, Industriële Automatisering en Laboratorium Technologie hebben elk een eigen expositieprogramma dat is verdeeld in clusters. Ze kennen ook een eigen conferentieprogramma en elke deelbeurs heeft projecten op de beursvloer. Het centrale thema ‘the sound of technology’ – refererend aan de dubbele betekenis van het woord instrument – zal in de diverse projecten terugkomen. Die projecten zullen een belangrijke functie vervullen in de beleving op de beursvloer. Entertainment, catering en gewijzigde openingstijden (11.00 tot 19.30 uur) gaan de strijd aan met het fileleed.

Op schema
Eind 2009 lag de inschrijving voor HET Instrument 2010 op schema. De organisatie verwacht weinig negatief effect van de economische crisis. Bedrijven in de technologiebranches blijven het contact met de (potentiële) klant prioriteit geven. Zo’n 520 bedrijven zullen naar verwachting exposeren.

Meer informatie: www.hetinstrument.nl

Reageer op dit artikel