artikel

Eigen Baas

Algemeen

Voor jezelf beginnen in de voedingsmiddelenindustrie. Hoe doe je dat? Waarom begin je eraan? En hoe bevalt het? Eigen bazen vertellen over de leuke en minder leuke kanten van het leven als zelfstandig ondernemer.

[Loopbaan en Opleiding]
Eigen Baas
Dionne Irving
Voor jezelf beginnen in de voedingsmiddelenindustrie. Hoe doe je dat? Waarom begin je eraan? En hoe bevalt het? Eigen bazen vertellen over de leuke en minder leuke kanten van het leven als zelfstandig ondernemer.
Mariëlle Cleophas is interim-productiemanager. Het verhaal van Cleophas foodconsultancy.
De vraag was niet óf Mariëlle Cleophas (44) voor zichzelf zou beginnen, maar wanneer. Haar ouders hadden een banketbakkerij. Twee broers zijn al eerder voor zichzelf begonnen. Ook haar vriend heeft zijn eigen bedrijf, hij is zelfstandig tekstschrijver. Iemand uit haar netwerk bood Cleophas in 2005 een interim-klus van vijf maanden aan. Ze was projectleider ontwikkeling productie. In die functie ondersteunde zij het productiemanagementteam met de dagelijkse aansturing van de veranderende organisatie én het implementeren van de functie technisch operator. “Dat was het moment dat ik de overstap maakte.”
Bijna vijf jaar later is ze nog steeds helemaal enthousiast. Wat heeft ze geleerd in die jaren? “Dat ik bij de meest succesvolle projecten vanaf het begin een ‘klik’ met de opdrachtgever had. Daar houd ik rekening mee bij het aannemen van nieuwe opdrachten.”
Cleophas is interim-productiemanager. Een onderdeel hiervan is het begeleiden van leidinggevenden op de werkvloer. Vaak zijn ze manager geworden zonder dat ze daarvoor zijn opgeleid.” Cleophas vindt het mooi om te zien hoe nieuwe managers zich ontwikkelen. De leukste opdracht van de afgelopen jaren was om een bedrijf dat enorm was gegroeid te ondersteunen. De geboren onderneemster houdt ervan om verbetertrajecten op te zetten. “Maar als het eenmaal soepel loopt, dan wil ik weer weg.” Voordat Cleophas haar eigen bedrijf startte, werkte ze jaren in verschillende voedingsmiddelenbedrijven als productiemanager en trainer.

Rustige periode
Na de eerste opdracht stroomden de volgende klussen binnen. Haar telefoon bleef maar rinkelen, zelfs op vakantie. “Bovenop een berg in Marokko haalde ik een opdracht binnen.” Het afgelopen jaar was rustiger. Opdrachten werden afgelast. “Het kost meer moeite om werk binnen te halen. Maar een rustige periode geeft ruimte om goed na te denken over de toekomst van mijn bedrijf.” Gelukkig haalde Cleophas onlangs weer een aantal projecten binnen. De manier hoe iemand met een rustige periode omgaat, scheidt volgens haar de echte ondernemers van de rest. “Je hebt altijd goede en minder goede tijden, daar moet je mee kunnen omgaan.” Ze ziet dat meer interim-managers op de markt komen door de stroom ontslagen van de afgelopen tijd. “Of er echte ondernemers tussen zitten, moet nog blijken. Als je goede contacten hebt en een goed verhaal, kom je er wel.”

Ondernemende omgeving
Een van haar ondernemende broers is ook actief in de foodsector. Sterker nog, hij figureerde in VMT 9, 2009 in deze rubriek. “Frank zit meer in het onderzoek, maar we hebben veel contact. Hij geeft mij tips over bedrijven die ik zou kunnen benaderen.” Haar andere broer heeft een eigen bedrijf op juridisch gebied. Dat haar vriend ook ondernemer is, heeft zo z’n voordelen. “We kunnen elkaar oppeppen als het nodig is en de blije momenten delen als er weer een opdracht binnen is.”

Reageer op dit artikel