artikel

Vers snacken

Algemeen

Passend bij de tijdsgeest waarin gemak hoog wordt gewaardeerd als het over voedsel gaat, zijn hapklare porties groenten en fruit populair onder consumenten. Om de houdbaarheid van die voorgesneden porties te verlengen zijn er nu eetbare coatings.

Weinig mensen beseffen dat er technologische hulp nodig is om fruit er als “vers-geplukt” of “net-gesneden” te doen uitzien. De houdbaarheid van verse groenten en fruit kan worden verlengd door behandeling met speciale mengsels vitaminen en mineralen die als technische hulpstoffen dienen en de onvermijdelijke achteruitgang in kwaliteit tegengaan. Deze behandeling is volkomen veilig en nauwelijks aantoonbaar. En bovendien voor het blote oog onzichtbaar, reuk- en smaakloos.

Coatingtechnologie
Het Britse bedrijf AgriCoat NatureSeal Limited, onderdeel van het Amerikaanse bedrijf Mantrose-Haeuser, heeft een eetbare coatingtechnologie ontwikkeld, die de naam NatureSeal® gekregen heeft. Daarmee kan de houdbaarheid van vers gesneden fruit en groenten worden verlengd.

Verkoop- en marketingmanager, Gerard Post, legt uit hoe de technologie werkt: “Na schillen, verwijderen van het klokhuis (bij appels en peren) en snijden, worden de stukjes fruit door een oplossing van ons gepatenteerde vitamine- en mineraalmengsel geleid, waardoor een dunne beschermlaag om het fruit wordt gevormd. Het hoofddoel van deze behandeling is te voorkomen dat het fruit bruin en zacht wordt, wat in het bijzonder bij appels veelvuldig kan gebeuren.”

Om dit proces optimaal te laten verlopen heeft Food Technology Noord-Oost Nederland (FTNON) uit Almelo apparatuur ontwikkeld, waarbij spaarzaam met NatureSeal® wordt omgegaan. De appel-, meloen- of andere fruitsegmenten worden door een transportband onder een sproei-unit gebracht. Via een speciaal proces stijgt het niveau van het coatingsmiddel tussen de meenemers. Hierdoor kunnen alle segmenten goed ondergedompeld worden.

Al het overgebleven coatingsmiddel wordt naar de pomptank teruggeleid. Deze tank is speciaal ontworpen om een minimumhoeveelheid aan NatureSeal® te bevatten. In de retourstroom kan ook een koelplaat worden aangebracht. Dit is belangrijk omdat daardoor de microbiologie beheersbaar wordt gehouden.

Post vervolgt: “Schillen en snijden van het verse product kan mechanische schade veroorzaken, zoals scheuren en zelfs kneuzen. Door verwijdering van de schil vindt vochtverlies plaats en wordt ook de structurele integriteit van het product beïnvloed. Bovendien blijven in gezonde, onbeschadigde vruchten de reactieve stoffen uit de plantencellen geïsoleerd van hun substraten. Verwerking tast de integriteit van de membranen aan, wat kan leiden tot verlies van celstructuur met als gevolg dat substraten en enzymen met elkaar kunnen reageren. Het enzymatische bruinworden is één van de hoofdoorzaken van kwaliteitsverlies tijdens de verwerking.”

Gezonde snack
De NatureSeal® technologie werd in eerste instantie ontwikkeld voor gesneden appelschijfjes. Later zijn formules toegevoegd voor andere vruchten: van stukjes peer tot schijfjes kiwi en limoen, exotische vruchten en wortelgewassen, zoals peentjes.

Stukjes appel als snack kunnen een bijdrage leveren aan de toenemende consumptie van gezonde snacks in scholen. Regeringen bevorderen in het bijzonder het concept van schoolfruit, onder andere om de gestage toename van obesitas bij jonge kinderen aan te pakken. In de toekomst is het denkbaar dat vers gesneden fruit aangeboden wordt via gekoelde verkoopautomaten in winkels, benzinestations, scholen en fitnesscentra.

Reageer op dit artikel