artikel

Hoe verder met de Food Week?

Algemeen

Wat nu? Deze vraag zal door de hoofden van veel standhouders op vooral de Food Week, maar ook de Slavakto zijn gegaan. De belangstelling van standhouders en slechts 15.000 bezoekers stelde teleur. Toch waren er ook tevreden geluiden en enkele noviteiten te bespeuren.

Management
Vakbeurs

Hans Damman

Hoe verder met de Food Week?

Wat nu? Deze vraag zal door de hoofden van veel standhouders op vooral de Food Week, maar ook de Slavakto zijn gegaan. De belangstelling van standhouders en slechts 15.000 bezoekers stelde teleur. Toch waren er ook tevreden geluiden en enkele noviteiten te bespeuren.

Drie halletjes waarvan er twee niet eens vol met stands waren. Daaruit bestond de Food Week en Slavakto die eind september in de Jaarbeurs in Utrecht plaatsvonden. Een rondgang over de beursvloer leverde nog verrassend veel positieve reacties van standhouders op. Het afsluitende persbericht van beursorganisator VNU Exhibitions meldde echter dat de “verwachtingen van een aantal exposanten gematigd optimistisch waren over het kosten/batenplaatje van hun deelname”. Ook vonden zowel standhouders als bezoekers het aanbod te smal, al waren er soms verrassende zaken te ontdekken.

Specificatiesoftware
KTBA uit Waalwijk introduceerde haar nieuwe specificatiebeheerssysteem Peqasus. Bezoekers kregen op de stand een demonstratie van de mogelijkheden van dit pakket met daarbij het aanbod om het pakket de rest van het jaar gratis te proberen. KTBA, wiens business het uitbesteden van kwaliteitzorg is, heeft de module online beschikbaar gemaakt. Op deze manier kan de fabrikant zelf, maar bij tijdsgebrek ook de consultant van KTBA, de module met specificaties vullen, dan wel actualiseren en/of controleren.

Verstegen
Verstegen Spices & Sauces toonde een indrukwekkend assortiment. De nieuwe molens met een grove en fijne maalstand, meer zoutloze en ook biologische mengsels en grove kruidenmixen voor over bereide gerechten liggen al in de winkelschappen. Over het innovatieve concept Warmblijvertje wordt nog met de retail gesproken. Het in de oven opgewarmde schaaltje met saté-, peper- of hollandaisesaus blijft eenmaal op tafel toch op temperatuur. Warmtebron is een bijgeleverd waxinekaarsje. De kunststof rode deksel fungeert daarbij zowel als kaarsenhouder als opzetstuk voor het aluminium schaaltje (met holle bodem voor een betere warmteverdeling). “Ontwikkeling en octrooiaanvraag vergden anderhalf jaar”, aldus retaildirecteur Han de Wolf.

Kleiner
Op de stand van Verbufa was de eerder dit jaar geïntroduceerde ConPro 200 van Handtmann voor de productie van verse worst te zien. In Nederland draaien inmiddels twee industriële 400-systemen. “Wereldwijd hebben we inmiddels 50 lijnen staan”, aldus Ben Kuhne. Hij bespeurt een toenemende belangstelling voor de eetbare kunstdarm (Vega Casing) die Ruiterberg in 2003 op de markt bracht. Handtmann claimt daardoor 40 procent lagere productkosten.
Ook Marel toonde een kleinere versie van haar PortionCutter, de I-Cut 10. Afhankelijk van het product en de gewenste kwaliteit kan deze 100 tot 120 porties zalm of witte vis snijden voor een aanschafprijs die ongeveer de helft bedraagt van de eerstvolgende industriële portion cutter.

Kwaliteitsmodule
CSB heeft de kwaliteitsmodule van haar ERP-systeem uitgebreid met software voor het registreren en organiseren van reiniging en schoonmaken. SecureClean instrueert de operator welke werkzaamheden hij wanneer moet uitvoeren en ook hoe hij deze via ATP-metingen kan controleren. Komt de uitkomst boven de ingestelde waarde uit, dan krijgt de operator het advies de reiniging opnieuw uit te voeren. Ook bij audits bewijst de module zijn waarde omdat de fabrikant via overzichten eenvoudig kan aantonen wie, wanneer wat heeft gereinigd. “Wij verwachten hier veel van”, aldus business IT consultant Marianne van der Zanden.

Reageer op dit artikel